latinica  ћирилица
24/12/2016 |  18:22 ⇒ 25/12/2016 | 11:04 | Аутор: РТРС

Правописна брука у Добоју (ВИДЕО)

На билборду града Добоја којим градоначелник честита празнике мноштво правописних грешака. Да све буде горе неписмени билборд окачен је на згради институције Центра за културу и образовање.
Добој - билборд - Фото: РТРС
Добој - билбордФото: РТРС

У десет ријечи –пет правописних грешака. Много и за основце, а камоли за институцију града у којој је на десетине високообразованих. За људе из струке овакво поигравање с правописом није само одраз неписмености.

- Ово је брука за град посебно у оваквим празничким приликама,билборд има 5 грешака, од тога су три кардиналне, каже Василије Шајиновић, професор српског језика.

Док једни честитку нису ни примијетили, други кажу да је то добар потез градске управе. Има и оних који оцјењују да су правописне грешке на билборду тек ситница у односу на многе које приписују актуелној власти.

На билборду којим градоначелник честита грађанима празнике у скоро свим ријечима гдје је потребно мало написано је велико слово. Онај ко се заиграо било му је и то мало па је и од градоначелника направио институцију.

- Град је институција и њега треба писати великим, а градоначелник мали словима, брука очито свједочи о томе да нико од његових 20-так савјетника не познаје правопис, неко му је могао скренути пажњу на то, поручио је професор Шајиновић.

А када већ није, могао је да препише са исправно написане празничне честитке Центра за културу и образовање, која је доказ да ипак има наде.