latinica  ћирилица
30/12/2016 |  17:56 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Широм Европе појачана безбједност

Европске престонице појачале су данас мјере безбједности пред прославу Нове године, постављањем бетонских баријера у центрима градова и повећавајући број полицајаца на улицама након напада у Берлину на католички Божић у којем је убијено 12 људи.
Њемачка полиција (Фото: epa/Ingo Wagner) -
Њемачка полиција (Фото: epa/Ingo Wagner)

Полиција у Берлину је затворила трг испред Бранденбуршке капије и распоредиће још 1.700 полицајаца, највише дуж појаса за прославу ограђеног бетонским препрекама и оклопним возилима.

У Франкфурту се за безбједност брине 600 полицајаца, дупло више него 2015.

У Милану су око главног трга размјештени полицајци који провјеравају пролазнике, а камионима је забрањен приступ средиштима Рима и Напуља. Код туристичких атракција повећан је број наоружаних полицајаца и војника.

У Мадриду ће бити распоређено додатних 1.600 полицајаца током новогодишњег викенда. Другу годину заредом, приступ централном Тргу Пуерта дел Сол на којем се традиционално организује дочек биће ограничен на 25.000 људи и обезбијеђен  барикадама.

У Бриселу који су већ потресли терористички напади, градске власти ипак нису одустале од новогодишњег ватромета.

У Паризу који је, такође, преживио трагичан напад прошле године, власти су упутиле на улице тешко наоружане војнике. За сутра увече припрема се велики ватромет на Јелисејским пољима на којем се очекује 600.000 људи. 

Широм Француске у приправности ће бити више од 90.000 полицајаца и на хиљаде војника.

У Бечу је полиција подијелила женама више од хиљаду џепних аларма, уз објашњење да за сада нема доказа да би се могло нешто догодити, али не жели ништа да препусти случају.

Извор: Агенције