latinica  ћирилица
14/01/2017 |  08:13 ⇒ 15/01/2017 | 09:29 | Аутор: РТРС

Воз заустављен у Рашкој и враћен за Београд; миниране шине, замало сукоби (ФОТО/ВИДЕО)

Српски воз који је јутрос из Београда кренуо ка Косовској Митровици заустављен је у Рашкој због безбједносних пријетњи.
Воз за Косовску Миторивицу - Фото: ТАНЈУГ
Воз за Косовску МиторивицуФото: ТАНЈУГ

21.15 - Припадници специјалне косовске полиције повлаче се из Јариња. У колонама по десетак возила кренули су ка Лепосавићу и Приштини. 

20.40 - Воз из Рашке кренуо за Београд, јавља извјештач РТС-а.

20.30 - Ванредна седница Бироа за координацију служби безбједности, коју је премијер Србије хитно сазвао, ни послије два и по сата још није завршена, сазнаје Танјуг. 

20.25 - Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Приштина припремала ратне игре и да је био план да се воз из Београда заустави и почну велики сукоби.

Вучић је на ванредној конференцији за медије рекао да је јутрос кренуо "путнички воз, не тенк. Каже да су албанске снаге покушале да минирају дио пруге и да им је намјера била да ухапсе машиновођу и путнике и изазову велике сукобе.

Да воз неће лако ући на територију самопроглашеног Косова било је јасно још јутрос, када су приштинске власти од Европске комисије тражиле његово заустављање. Из Брисела им је поручено да је прелазак воза ствар дијалога Београда и Приштине.

Први пут послије НАТО бомбардовања, воз из Београда кренуо је јутрос из Београда ка Косовској Митровици.

Док су из Приштине стизале поруке да линију разграничења не смије прећи, појавио се снимак у којем маскирана лица постављају експлозив испод шина.

Премијер Србије тврди, воз је заустављен јер су сазнали за намјере албанске стране.

"Вечерас смо сазнали да су специјалне снаге Албанаца покушале да минирају део пруге, али изгледа да ни то нису били способни да ураде како треба. Прво су послали чисту албанску јединицу из места Лужани са дугим цевима на Јариње да сачекају воз, ухапсе машиновођу и путнике и тиме да доведу до великих сукоба", рекао је Вучић.

Он је навео да су се Срби који живе на том подручју окупили и окружили албанску јединицу из Лужана, а потом су Албанци, мимо одобрења НАТО-а, послали 17 блиндираних оклопних возила, типа "кобра", са специјалном јединицом Росу на сјевер Косова са жељом да вечерас почне сукоб ширих размјера на том дијелу територије Србије.

Раније данас Едита Тахири од Европске комисије затражила је да воз буде заустављен, како га је назвала, нелегални српски воз. Из Србије поручују то би било кршење фундаменталних људских права.

"Кроз централну Србију мирно пролазе десетине аутобуса албанских превозника са Косова и Метохије и да никада немају никаквих проблема. И овај воз на политичкој линији не би требало да буде проблем, јер је ово продужетак линије Митровица Краљево која саобраћа вез десет година", каже Марко Ђурић директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Унутрашњост вагона красе 23 слике фрески из четири манастира на КиМ који су под заштитом УНЕСКА.

Спољашњост воза украшена је српском тробојком на којој су исписана имена свих манастира на Косову и Метохији и реченица "Косово је Србија" на 21 свјетском језику. И то је засметало властима самопроглашеног Косова.

"Неприхватљив је улазак на Косово воза који има националистичке наљепнице. Возом путују високи званичници Србије који немају дозволу за улазак на Косово. Зато, оно што је незаконито и крши државни суверенитет Косова треба спријечити. Овај воз је провокација", рекао је Хашим Тачи предсједник самопроглашеног Косова.

Циљ није провокација, већ да се покаже српско насљеђе и традиција, одговара Марко Ђурић.

“Чудно време у коме и нешто што је УНЕСКОВА светска баштина може да буде представљено на погршан начин. Ја у овом возу видим много тога што је добро – видим средство које повезује људе”, напомиње Ђурић.

И због тога, први путници, јутрос нису крили своје узбуђење.

"Пошао сам само зато што је овај воз покренут, да одем до Миториве и да се вратим. Да после османаест година да станем на Косово", каже један од путника.

Други додаје: "Дошао сам да уживам у лепоти овог воза, да видим да постоји нешто шко показује и потврђује да је ово једна држава".

У међувремену, новинари Спутњика уживо се јављају из воза. Па чак и у тренуцима, док су у Рашкој.

"У возу који се креће ка Косовској Митровици нема панике од наводне бомбе која је постављена на прузи коју би воз требало да пређе. Све је нормално и нико није уплашен".

На граничном прелазу Јариње појачане су мјере безбједности.

Чак 50 полицајаца је у приправности са задатком да забране улазак српским званичницима који немају потребне дозволе.

Како јавља репортер Спутњика, који је у возу, према незваничним сазнањима, намјера Албанаца је да детаљно претресу воз да би га што дуже задржали.

18.09. На Јарињу појачано присуство припадника косовске полиције која ће контолисати воз који из Београда иде за Косовску Митровицу. Воз од 16:30 стоји у Рашкој.

Претрага пруге од Косовске Митровице до Јариња због дојаве да је минирана не може бити завршена вечерас, те ће бити настављена ујутро, речено је Срни у косовској полицији.

"Претрага ће бити настављена сутра ујутру, јер је извјесно да ће вечерас бити обустављена", кажу у полицији.

Како јавља агенција Танјуг, на стајалишту у Доњем Јарињу налази се око 50 припадника косовске полиције који ишчекују долазак воза, а на лицу мјеста је и око десетак полицијских возила.

На жељезничкој станици у сјеверном дијелу Косовске Митровице у току су припреме за долазак воза из Београда.

У косовској полицији потврђено је да су специјалне јединице полиције за деминирање током дана контролисале пругу на северу Косова након што се на друштвеним мрежама појавио снимак како непознате особе постављају експлозив уз шине на непознатој локацији и пријетња да је експлозив намијењен возу Београд-Косовска Митровица.

На основу снимка који је првобитно постављен на страници "Једна нација" (Nje kombi), није могуће процијенити гдје је постављен експлозив.

Пруга од Косовске Митровице до административне границе дуга је око 40 километара.

Воз из Београда кренуо је раније данас ка Косовској Митровици по први пут послије 18 година.

Уколико би се утврдило да је пријетња стварна, то би био други бомбашки напад на пругу на сјеверу Косова, пренио је РТС.

Двојица Албанаца, припадника Косовског заштитног корпуса, погинула су 2003. године у покушају да поставе експлозив код жељезничког моста код Звечана.

Истрагом је утврђено да су Хамзе Бехрами и Исљам Бериша били припадници Албанске националне армије, коју је тадашњи шеф УНМИК-а Михаел Штајнер, после тог инцидента, прогласио терористичком организацијом.

Извор: РТРС, СРНА, ТАНЈУГ, РТС