latinica  ћирилица
14/01/2017 |  19:22 ⇒ 15/01/2017 | 12:57 | Аутор: РТРС

Вучић: Приштина покушала да изазове сукобе, хтјела да ухапси машиновођу и путнике

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је вечерас одлучио да воз из Београда који је кренуо за Косовску Митровицу заустави у Рашкој зато што су Албанци хтјели да нападну воз, заробе путнике и изазову сукоб ширих размјера.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је на ванредној конференцији за новинаре у Београду упозорио Албанце да не покушавају да убијају Србе, јер ће Србија морати да заштити свој народ.

Он је истакао да је из Београда за Косовску Митровицу кренуо путнички воз, а не тенк или неко оклопно возило, и да је тај воз требало да спаја људе и градове у складу са принципима међународног права и стандардима ЕУ који подразумијевају слободу кретања.

"Вечерас смо сазнали да су специјалне снаге Албанаца покушале да минирају део пруге, али изгледа да ни то нису били способни да ураде како треба. Прво су послали чисту албанску јединицу из места Лужани са дугим цевима на Јариње да сачекају воз, ухапсе машиновођу и путнике и тиме да доведу до великих сукоба", рекао је Вучић.

Он је навео да су се Срби који живе на том подручју окупили и окружили албанску јединицу из Лужана, а потом су Албанци, мимо одобрења НАТО-а, послали 17 блиндираних оклопних возила, типа "кобра", са специјалном јединицом Росу на сјевер Косова са жељом да вечерас почне сукоб ширих размјера на том дијелу територије Србије.

"Моја одлука је била да зауставим воз у Рашкој да би сачували животе и избегли сукобе, јер Србија жели мир", додао је Вучић.

Он је навео да је вечерас контактирао свјетске државнике, прије свега, високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини, којој је пренио разочарење реакцијом ЕУ о том питању, те додао да ће вечерас упознати о ситуацији руководство Русије, а сутра руководство Кине.

Вучић је рекао да ће вечерас или сутра упознати са тим америчког потпредсједника Џозефа Бајдена о ратним играма које Приштина припрема.

"Нисам сигуран да за то нису имали нечији благослов", оцијенио је Вучић, додајући да Србија жели мир и да ће учинити све да га сачува.

Вучић је поручио Србима да остану на својим огњиштима, а Албанцима да је ово његова посљедња молба и недвосмислено упозорење да не покушавају да нападну српски народ на Косову и Метохији, јер Србија неће дозволити те нападе.

"То поручујем њима, али и свету", додао је Вучић, напомињући да су прво некима сметале српске чоколадице и ђувеч, а сада и воз.

Према његовим ријечима, за Србију ништа није проблем, једино је проблем када неко хоће да убија Србе.

"Нећемо дозволити да убијају Србе, нека се не играју и не руше оно што смо дуго градили. Онај ко помисли да интервенише против Срба или да их убија, има моју последњу молбу да то не чини. Нека врло добро разумеју да то не чине. Не претим, него само молим да не убијају Србе, пошто ћемо морати да запштитимо наш народ", поручио је Вучић.

Вечерас ће бити одржана сједница Бироа за контролу служби безбједности, којом предсједава Вучић, а за сутра је предсједник Србије Томислав Николић заказао сједницу Савјета за националну безбједност.

ВУЧИЋ УПОЗНАО ЧЕПУРИНА СА ПОКУШАЈЕМ ПРИШТИНЕ ДА ИЗАЗОВЕ СУКОБ

Предсједник Владе Србије Александар Вучић обавијестио је вечерас амбасадора Руске Федерације у Београду Александра Чепурина са покушајем Албанаца да изазову сукоб на сјеверу Косова и Метохије.

Вучић је са Чепурином разговарао вечерас, одмах послије ванредне конференције за новинаре, преносе београдски медији.