latinica  ћирилица
19/01/2017 |  11:36 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Усвојена уредба о начелима организације локалне управе

Влада Републике Српске усвојила је данас уредбу о начелима за унутрашњу организацију и систематизацију радних мјеста у градској, односно општинској управи, што је новина предвиђена Законом о локалној самоуправи.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да су протекле четири године многе локалне заједнице правиле бројне проблеме, попут укидања одјељења, размјештања службеника, прављења квазиинституција несвојствених локалним управама и слично.

"Јасно је прописано шта је одјељење, одсјеци, ко чим руководи, ко је хијерархијски коме одговоран", рекла је Решићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе Српске.

Она је додала да је Влада Српске усвојила и уредбу о категоријама, звањима и условима за обављање послова службеника у јединицама локалне самоуправе.

"У њој није било суштинских измјена у односу на претходну, него се промијенио материјални закон због којег смо направили одређена мања усклађивања", рекла је Решићева.

Влада Српске усвојила је и Приједлог стратегије транспорта Републике Српске за период 2016-2030. година која је основ за планирање и пројектовање инвестиција не само транспорта, него и привреде уопште.

Републичка управа цивилне заштите издваја се из МУП-а

Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, ради његовог усклађивања са одредбама Закона о републичкој управи, као и усклађивања са Законом о полицији и унутрашњим пословима. Предложеним измјенама, а у складу са измјенама Закона о републичкој управи, Републичка управа цивилне заштите се издваја из састава Министарства унутрашњих послова /МУП/ и постаје самостална Републичка управа, која послове цивилне заштите обавља самостално, с тим да је одговорна Влади Републике Српске, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Влада Републике Српске донијела је План одбране од поплава у Републици Српској у 2017. години, који представља основни документ за координацију и спровођење додатних или посебних годишњих задатака и активности републичких органа, градова и општина, привредних друштава, других правних лица и удружења грађана која спроводе дјелатности од значаја за заштиту и спасавање од поплава.

План је израђен на основу анализе прикупљених података, достављених извјештаја о реализацији задатака током протеклих година, извјештаја о инспекцијском надзору, анализе тренутног стања, те мишљења и приједлога субјеката од непосредног значаја за ову област.

Доношењем и спровођењем овог плана унаприједиће се и обезбиједити свестраније ангажовање свих релевантних субјеката и остварити виши ниво приправности на заштити и спасавању људи и материјалних добара од поплава.

Влада Републике Српске донијела је и План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у Републици Српској у 2017. години.

Утврђен Нацрт стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Српској 2017-2026. година с циљем побољшања положаја лица са инвалидитетом и обезбјеђивање што већег учешћа лица са инвалидитетом у јавном и политичком животу.
Изради ове стратегије претходила је анализа спровођења Стратегије за унапређење положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској 2010-2015, коју је припремио УНИЦЕФ и УНДП, наводи се у саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.

На основу наведене анализе закључено је да је Стратегијом потребно дефинисати дугорочне циљеве, и то на период од 10 година, с тим да акциони планови обухватају период од три године.

Циљеви стратегије су одређени у девет области: законодавство, јавни и политички живот, економска самосталност, запошљавање и професионална рехабилитација, социјална заштита, сигурност и подршка, здравствена заштита и осигурање, васпитање и образовање, култура и религија, приступачност и информисање, породични живот, спорт и рекреација, организације лица са инвалидитетом.

Активности за постизање утврђених циљева садржане су у акционом плановима којима су одређени и носиоци активности, партнери, индикатори, очекивани резултати, период и средства потребна за реализацију активности.

Стратегијом је предвиђено да се стратешке активности финансирају из буџета Републике у складу са надлежностима одређених министарстава, те из средстава ЕУ, а одређено је и да праћење реализације врши Интерресорно тијело Владе Републике Српске за подршку лицима са инвалидитетом.