latinica  ћирилица
19/01/2017 |  14:31 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Неизвјесна сједница Извршног одбора ММФ-а о другој транши (ВИДЕО)

Република Српска је испунила свих пет услова за реализацију друге транше аранжмана са ММФ-ом. Чека се да исто учини и Федерација, потврдио је министар финансија Зоран Тегелтија.
Тегелтија, Решић  - прес - Фото: СРНА
Тегелтија, Решић - пресФото: СРНА

Српска напредује и у спровођењу мјера из Реформске агенде.

Свјетска банка задовољна је оним што Република Српска чини у спровођењу Реформске агенде. Јасно је то након разговора представника Владе и Свјетске банке. Свих пет мјера Српска је испунила на посљедњим сједницама Народне скупштине.

Ријеч је о буџету за 2017., законима о порезу на добит, о банкама, измјенама и допунама Закона о Агенцији за банкарство, а укинут је и посебан допринос за солидарност. Чека се да обавезе испуне Федерација и Савјет министара.

"У овом тренутку у Парламенту Федерације се налазе документи у процедури ,а када је у питању ниво заједничких институција морамо рећи да ни Савјет министара БиХ није усвојио те документе, закон о акцизама и закон о депозиту, тако да је сасвим неизвјесно када ће бити сједница ММФ-а", рекао је министар финансија Српске, Зоран Тегелтија.

Влада је усвојила и Приједлог стратегије транспорта до 2030-те, што је основ за планирање инвестиција не само у транспорт, већ и привреду, али и услов за коришћење средстава Европске уније. Приоритети су познати.

"Препознати су пројекти изградње моста у Градишци, аутопут на коридору 5Ц и надоградња и ремонт пруге, аеродром Бањалука као једини међународни аеродром у Српској и проблем са малим бројем летова", истакла је помоћник министра за саобраћај Републике Српске Наташа Костић.

Влада је усвојила и Уредбу о начелима за унутрашњу организацију и систематизацију радних мјеста у градским и општинским управама.

"Јасно смо прописали шта је одјељење шта су одсјеци, ко чим руководи ко је хијерархијски коме одговоран, јер су локалне самоуправе радиле ствари које нису примјерене општинским управама.", нагласила је министарка управе и локалне самоуправе, Лејла Решић.

Утврђен је Нацрт измјена и допуна Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама. Предложеним, Републичка управа цивилне заштите биће издвојена из састава МУП-а и, као самостална, биће одговорна Влади.