latinica  ћирилица
19/01/2017 |  15:01 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Радојичић: Очекујем грб који ће бити уставан (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић очекује да ће град Бањалука добити грб који ће бити уставан. "Покренућемо поступак, а до сада су два поступка била неуспјешна. Надам се да ће бити 'трећа срећа' и да ће град Бањалука што прије добити грб који ће бити уставан", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Он је подсјетио да је Уставни суд Републике Српске 2013. године прогласио неуставним грб града Бањалука који се још користи.

Говорећи о овогодишњој сезони гријања, Радојичић је рекао да је град давањем гаранције од пет милиона КМ успио да ријеши дио проблема за ову сезону, али да то, с обзиром на временске прилике, неће бити довољно до краја сезоне.

Он је рекао да је "Топлана" још прошле седмице позвала велике дужнике у јавном сектору - Клинички центар, Студентски центар, факултете и установе културе да измире своја дуговања која износе више од шест милиона КМ да би се могла завршити овогодишња сезона.

"Уколико људи из јавног сектора не успију да измире бар дио тих дугова, имаћемо поново проблеме од половине фебруара до краја сезоне", упозорио је Радојичић.

Он је рекао да град Бањалука чини максималне напоре да се сезона гријања у Бањалуци доведе до краја и не обустави гријање.

 

Радојичић очекује да ће се на сједници Скупштине града Бањалука 31. јануара одлучивати питање текуће и наредне грејне сезоне.

"Очекујем да Скупштини града Бањалука буду предложена два могућа рјешења, од којих би једно био аранжман са ЕБРД-ом који подразумијева велики кредит, што је озбиљан проблем, и други позив за закуп или концесију свих заинтересованих субјеката", истакао је Радојичић.

Он је рекао да оба рјешења имају својих отворених питања, али да би најлошије рјешење било дочекати још једну сезону гријања са постојећим стањем у градској Топлани.

Говорећи о најави градње тржног центра компаније "Делта" на Бањалучком пољу, Радојичић је рекао да је то предвиђено регулационим планом и да остаје на инвеститору да припреми комплетан пројекат, поднесе захтјев за дозволу и крене у изградњу, јер су имовински односи чисти.

"То би било добро рјешење за град Бањалука имало би значаја за градски буџет због значајних накнада, а и за грађевински сектор за одређен број запослених лица", истакао је Радојичић.

Извор: Срна