X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/01/2017 |  17:33 ⇒ 21/01/2017 | 12:35 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Вашингтону: Глас Српске се ипак чуо (ВИДЕО)

Упркос санкцијама одлазеће америчке администрације која је предсједнику Српске Милораду Додику, забранила улазак у ту земљу и тако спријечила одлазак на инаугурацију новог америчког предсједника Доналда Трампа, глас Републике Српске данас се ипак чуо у Вашингтону.
Жељка Цвијановић и Сњежана Додик у Вашингтону - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Сњежана Додик у ВашингтонуФото: РТРС

Бројним свечаностима и баловима присуствала је премијерка Жељка Цвијановић и супруга предсједника Републике Сњежана Додик.

По доласку у Вашингтон премијерка је изјавила да је поносна што представља Републику Српску. Охрабрен оним што је чуо у Трамповом кабинету, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић каже да ће се брже од очекиваног десити заокрет у спољној политици.

Упркос опструкцијама и уцјенама да се спријечи долазак предсједника Републике Српске у Вашингтон, шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић с добрим вијестима дочекао је делегацију Републике Српске, која је након полагања заклетве новог америчког предсједника присуствовала бројним пријемима и баловима.

Премијерка Цвијановић и супруга предсједника Републике имале су прилику да се сусретну с бројним званицама, члановима Конгреса и личностима из политичког и друштвеног живота САД.

- Грађани Републике Српске очекују и увијек су очекивали да њихове институције имају добру сарадњу са свим земљама у свијету, посебно са важним државама као што су САД - рекла је премијерка Српске.

Шеф Представништва Српске у Вашингтону истакао је раније да ће премијерка и госпођа Додик на пријемима и баловима имати прилику да се упознају с бројним представницима нове администрације, члановима Конгреса и многим значајним људима из политичког, друштвеног и економског живота САД.

Кесић је синоћ разговарао и са шефом Трамповог кабинета. Оно што је чуо, каже, охрабрује, и Република Српска има разлог за оптимизам. С одласком Обамине администрације одлазе и ултиматуми, уцјене и казне, препричава Кесић, коме је речено да ће заокрет у спољној полицити услиједити много брже од очекиваног и да ће приоритет бити борба на разбијању оквира изграђеног у вријеме хладног рата.

- Оно што смо јуче чули је да има доста промјена у спољној политици, да се деси него што сам очекивао и то ми је драго.
Мислим да има доста простора да се први пут прихвате легитимни интереси Републике Српске - рекао је Кесић.

Упитан да прокоментарише какве су прорцедуре у вези са укидањем санкција предсједнику Републике, Кесић не жели много да открива, али је оптимиста да то питање неће дуго остати без одговора.

- Ја сам увјерен да ће и то питање врло брзо да дође на дневни ред и мислим да имамо врло добре саговорнике и мислим да ћемо показати врло брзо и кроз друге контакте и ту постоји воља и с њихове и наше стране да се гради међусобна сарадња - рекао је Кесић.

Цвијановићева и Кесић демантовали су спекулације које су објавили поједини медији о трошковима премијеркиног боравка у Вашингтону. Кесић не спори да су цијене смјештаја због Трампове инаугурације повећане и до 300 одсто, али каже да је наше Представнишво смјештај, по много повољнијим цијенама, резервисало чим је предсједник Републике добио позивницу. Његова супруга трошкове пута и смјештаја финансира сама.

- Долазак овдје у финансијском смислу за Српску је једнак одласку предсједника Владе или министра финансија на разговор са ММФ-ом - рекла је Цвијановићева.

Кесић је истакао да су све спекулације те врсте много смијешне.

- Али ми смо навикли на то и да се на тај начин покушава одвући пажња јавности на неке споредне теме са оне најважније, а то значи бити присутан на оваквој свечаности и бити присутан када сви раде против и покушавају да блокирају и саботирају све контакте и присуство представнике Републике Српске свечаностима - навео је Кесић.

Овакве и сличне спекулације, поручују, неће умањити значај и понос што су данас били на најзначајнијем догађају на планети. А то је, управо, узнемирило духове у Федерацији, гдје покушавају да умање значај посјете, док у америчкој амбасади не знају ко је на списку званица. Цвијановићева је за РТРС изјавила да је ријеч о званичном позиву.