latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:48 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Промовисана студија "Живот и дјело Риста Трифковића"

Књижевна студија "Живот и дјело Риста Трифковића" аутора Душана Зуровца, коју је објавила Матична библиотека Источно Сарајево, промовисана је данас у Народној библиотеци у Источном Старом Граду.
Промовисана студија "Живот и дјело Риста Трифковића" - Фото: СРНА
Промовисана студија "Живот и дјело Риста Трифковића"Фото: СРНА

Зуровац се у књизи детаљно осврће на живот и књижевно дјело књижевника који је активно стварао све до почетка рата у БиХ, саопштено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

- Књижевно дјело Риста Трифковића веома је обимно и разнолико. Објавио је пет романа, петнаест збирки приповједака, двије књижевно-есејистичке књиге. Он има свој оригинални рукопис и начин опсервације теме - рекао је Зуровац.

Књигу прати и Трифковићева библиографија, коју је урадила библиотекарка Матичне библиотеке Миљана Мацан, а она је приредила и пратећу изложбу.

- Ристо Трифковић је писао и објављивао збирке прича и романе, а својим књижевнотеоријским текстовима покрио је све писце са простора БиХ који су тада стварали, тако да можемо рећи да је радећи и као уредник и као књижевни критичар на неки начин обликовао књижевност БиХ прије рата - истакла је Мацан.

Поздрављајући присутне на промоцији у Источном Старом Граду, директор Матичне библиотеке Љиљана Кнежевић подсјетила је да је легат Риста Трифковића дошао као поклон његове породице, а чини га његова лична библиотека са 1.204 књиге, 60 часописа, те преко 1.000 листова рукописа, преписке, исјечака из новина, извјештаја, љекарских налаза, документата и дописница.

Извор: СРНА