latinica  ћирилица
25/01/2017 |  07:32 ⇒ 26/01/2017 | 11:45 | Аутор: РТРС

Цвијановић и Новалић договорили заједничку сједницу влада Српске и ФБиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Премијери Републике Српске и Федерације БиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић договорили су данас у Бањалуци да заједничка сједница двије владе буде одржана 28. фебруара или 9. марта, у зависности од обавеза које буду имали.
Цвијановић-Новалић - Фото: РТРС
Цвијановић-НовалићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да је на састанку речено да ће бити формиране радне групе које ће се бавити инфраструктуром, али и изградњом ауто-пута Сарајево-Београд.

"Да бисмо предуприједили одређене ствари и ријешили недоумице о ауто-путу Сарајево-Београд формираћемо радну групу. Радна група ће се опредијелити која траса је најбоља, али смо данас разматрали и неку трећу варијанту за трасу ауто-пута", појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла новинарима да је разговарано и о пореским законима и унапређењу пословног амбијента, те подсјетила да је Република Српска испунила све обавезе важне за сарадњу са Међународним монетарним фондом /ММФ/.

"Разговарали смо и о хармонизацији одређених прописа у ФБиХ са оним у Републици Српској, али и евидентирања неких ствари које постоје у ФБиХ, а за које у Српској цијенимо да би требало да имамо идентична рјешења", додала је Цвијановићева.

Премијер Српске очекује да ФБиХ заврши обавезе које има према ММФ, наводећи да нема условљавања између двије владе, него да се разговара отворено о свим стварима, међу којима је и увођење акциза.

"Бавили смо се данас и анализом Закона о раду, Закона о јавној управи, као и реструктурисању 'Жељезница', гдје Републику Српску чека нешто сложенији посао него ФБиХ", каже Цвијановићева, додајући да је на састанку било ријечи и о јавним предузећима.

Новалић је нагласио да је уходан формат састанака влада ФБиХ и Републике Српске на којима се разговара о важним питањима с циљем побољшања животних услова грађана.

Састанак премијерке Српске са премијером ФБиХ (Фото: РТРС)

"Без обзира да ли су кризна или мање кризна времена, владе ФБиХ и Републике Српске синхронизовано раде на побољшању живота грађана. На састанку усаглашавамо будуће кораке, дио њих је из Реформске агенде, а циљ је хармонизација прописа и пословног окружења у два ентитета", рекао је Новалић, оцијенивши да је сарадња двије владе одлична.

Он сматра да Влада ФБиХ има тежи задатак од Републике Српске у хармонизацији и усвајању одређених прописа, због два дома Парламента ФБиХ и кантоналних институција.

"Замолили смо да ФБиХ преузме од Републике Српске методе утврђивања одређених закона, а сигурно је да ФБиХ може у радно-правном законодавству помоћи Српској", рекао је Новалић и напоменуо да се ради на рјешавању проблема увођења акциза.

Према његовим ријечима, Стратегијом транспорта БиХ предвиђена је конекција у Вишеграду за трасу ауто-пута Сарајево-Београд.

Цвијановићева је претходно разговарала са шведским амбасадором у БиХ Андерсом Хагелбергом.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић са амбасадором Шведске Андерсом Хагелбергом (Фото: РТРС)

Предсједница Владе и амбасадор Шведске разговарали су о актуелностима у вези са процесом европских интеграција те мјерама које Влада Српске спроводи у складу са Акционим планом Републике Српске за спровођење Реформске агенде.

Цвијановићeva he нагласила опредијељеност Републике Српске за спровођење реформских процеса што потврђује и динамика реализације мјера предвиђених Реформском агендом, додајући да су Влада и институције Српске реализовале већину мјера планираних за 2016. годину.

Овом приликом предсједница Владе је изразила увјерење да ће континуитет у реализацији бити задржан у наредном периоду, истакавши да се нада да ће сви нивои власти у БиХ поштовати рокове дефинисане Реформском агендом.

На састанку је разговарано и о могућностима унапређења сарадње у области привреде, а размијењена су мишљења и о другим актуелним друштвеним и политичким темама у БиХ и региону.