latinica  ћирилица
25/01/2017 |  17:56 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Хрвати у Горњој Скакави неће учитељицу Бошњакињу

Родитељи осам ученика који похађају други разред основне школе у подручном одјељењу у Горњој Скакави данас су брчанским властима доставили допис у којем се противе ангажовању нове учитељице која је по националности Бошњакиња, умјесто досадашње Хрватице.
Брчко, Горња Скакава - Фото: Screenshot
Брчко, Горња СкакаваФото: Screenshot

Они поручују да при избору наставног кадра у овом циклусу није вођено рачуна о националној заступљености и да су на тај начин угрожени национални интереси Хрвата у Брчко дистрикту.

"Досадашња учитељица Ивана Тузлак, чијим радом су сви били изузетно задовољни /од ученика, родитеља, па до директора матичне школе/ није могла бити ангажована јер није дио политичког договора, а наводни разлог је тај што није из Брчко дистрикта, те самим тим не испуњава услове накарадног Закона о образовању у основним и средњим школама Брчко дистрикта", наводи се у допису родитеља.

Они указују да њихова дјеца живе и одрастају у окружењу гдје је хрватски језик матерњи и да се васпитавају на вриједностима хришћанства, те отуда сматрају да нова учитељица, која је Бошњакиња, чије се традиционалне и културне вриједности битно разликују од оних у којима одрастају њени ученици, не може успјешно учествовати и креативно дјеловати у активностима које су засноване на хришћанском васпитању и хрватској традицији.

"Госпођа Тузлак има пребивалиште у општини Орашје. Али, она је Хрватица и католкиња, одгајана је и образована на матерњем хрватском језику, практикује исту вјеру као и ми који вам се обраћамо, дијели једнаку традицију и обичаје као и ученици које је врло успјешно одгајала. Дакле, она је управо онај просвјетни радник каквог желимо за своју дјецу", поручују родитељи у допису.

Они сматрају да је хрватски језик, као једно од Уставом загарантованих права, доведен у питање, те да је то посебно опасно пошто дјеца управо у тој доби уче матерњи језик и развијају свијест о националној и вјерској припадности.

"Тражимо, првенствено од хрватских представника у извршној и законодавној власти, да у најкраћем могућем року измијене спорни закон, ревидирају запошљавање наставног кадра и врате госпођу Ивану Тузлак на мјесто учитељице другог разреда у Горњу Скакаву. Уколико се нашим захтјевима не удовољи, спремни смо предузети и даље кораке, који ће подразумијевати и изостанак наше дјеце са наставе", упозорено је у допису.

Коментаришући наводе из дописа родитеља основаца из Горње Скакаве, предсједник брчанског парламента Есед Кадрић рекао је новинарима да је, према важећем закону у Брчко дистрикту, основно и средње образовање секуларног карактера.

"Они који мисле да њихову дјецу треба да образују искључиво људи из њиховог народа очигледно не разумију ни вријеме у којем живе, ни политичку заједницу којој припадају. То су анахрона гледишта која неће донијети напредак овој средини. Нико неће уцјењивати власт. Постоје и санкције, па и кривичне, према онима који не буду слали дјецу у школу", поручио је Кадрић.

Извор: Срна