latinica  ћирилица
29/01/2017 |  15:48 | Аутор: РТРС

Ирак враћа истом мјером? "Американци да напусте земљу"

Шиитски свјештеник Мактада ал-Садр изјавио је да би сви грађани америчке националности требало да напусте Ирак, након уредбе предсједника САД Доналда Трампа.
Ирак (илустрација РТРС) -
Ирак (илустрација РТРС)

"Било би арогантно да улазе слободно у Ирак и друге земље док забрањују улазак у САД...због тога би требало да напусте земљу", казао је свештеник на свом сајту, преноси Ројтерс.

Ирачка влада саопштила је да разумије безбједносне мотиве који стоје иза Трампове одлуке, али су истакли да би "специјална веза двије земље" требало да буде узета у обзир, преноси АП.

Портпарол ирачке владе Сад ал-Хадити казао је да се Ирачани надају да нова одредба неће утицати на напоре у оснаживању и развоју билатералних односа.

Он је казао и да се влада нада да су предузете мјере привремене.

Спољнополитички одбор ирачког парламента позвао је такође на увођење реципрочних мјера забране путовања Американцима.

"Ми смо јасно захтијевали реципрочни одговор ирачке владе у свим питањима са САД", изјавио је замјеник предсједника одбора Хасан Шварид за АФП.

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је у петак извршну уредбу којом се забрањује држављанима Ирака, Сирије, Судана, Ирана, Сомалије, Либије и Јемена да уђу у САД на најмање 90 дана. Трапова одлука довела је до заустављања избјеглица на америчким аеродромима, а изазвала је и протесте и осуде организација за заштиту људских права.

Извор: Танјуг