latinica  ћирилица
08/02/2017 |  09:55 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања на Изетбеговићеву најаву покретања ревизије тужбе против Србије (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио, поводом најаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића о покретању ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде, да је јасно да то није тужба ниједног народа, него тужба једне политичке партије у БиХ против друге државе.
БиХ и Србија - Фото: РТРС
БиХ и СрбијаФото: РТРС

"Овим начином члан Предсједништва БиХ, такође, руши и устав и закон БиХ, јер је јасно да ревизије државног спора не може бити без одлуке Предсједништва БиХ. Такође је јасно да Предсједиштво БиХ нема јединствен став о томе, или тачније два члана Предсједништва су против ревизије због чега нема правног основа за поновно покретање поступка", рекао је Чубриловић.

Он је упитао како је могуће да Сакиб Софтић и даље буде заступник те тужбе која је написана током рата 1993. године, ко га је изабрао и овластио или делегирао да заступа БиХ у том предмету и на који период.

"Јасно је да Софтић нема легитимитет да подноси захтјев за ревизију тужбе док не стигне одговор на та питања и док Предсједништво БиХ не донесе одлуку о томе", додао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, оно што је потпуно забрињавајуће је Изетбеговићева изјава да ће због овога БиХ бити суочена са највећом постдејтонском или послијератном кризом.

Чубриловић је нагласио да то значи да је овим потезом он свјесно одлучио да продукује кризу не само у БиХ него и у региону што никако није добро и што нас удаљава од изградње друштва и европског пута и враћа готово 25 година уназад, додајући да та изјава "подсјећа на једну давну изјаву његовог оца да ће жртвовати мир за државу".

"Због свега овога јасно је да је ријеч о политичкој одлуци једне политичке партије која за себе присваја улогу да је једини заступник интереса БиХ. Када је право у питању јасно је да је у тој тужби морала да се деси нека нова чињеница, не старија од шест мјесеци, да би ревизија била прихваћена. Такве чињенице нема и зато од ревизије неће бити ништа, али овај потез хоће довести до компликација у политичким односима и у БиХ и са сусједним земљама што је очито и циљ СДА и Изетбеговића", нагласио је Чубрилоивић.

Он је за формирање предмета у Тужилаштву БиХ против предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, те министра одборане БиХ Марине Пендеш и њених замјеника због присуства војника на прослави 9. јануара, Дана Републике, рекао да је то још једна политичка тужба која нема оправдања, јер није прекршен ни закон ни Устав.

КОШАРАЦ: АНЕМИЧНИ САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ОХРАБРУЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА

Политика Бакира Изетбеговића у обнављању тужбе БиХ против Србије потпуно је јасна и видљива је посљедица веома анемичног односа такозваног Савеза за промјене у институцијама БиХ, рекао је Срни предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.
"Изетбеговић је проводећи своју политику омаловажања интереса Републике Српске имао саговорнике у такозваном Савезу за промјене и очигледно је да, када су се отварала политичка питања на коалиционим састанцима тог савеза и политичких структура из Федерације БиХ, Изетбеговић није уочавао никакав отпор представника такозваног Савеза за промјене", нагласио је Кошарац.

Он је напоменуо да су се "сличне ствари дешавале и кроз попис становништва, економску агенду и фамозни механизам координације, за који нико не зна како је усвојен".

Према његовим ријечима, недопустиво је да "такозвани Савез за промјене на дневни ред састанака коалиције на нивоу БиХ не стави само једно питање, а то је закон о Уставном суду БиХ".

"Изетбеговић може да води политику на тај начин јер има врло слабашне политичке партнере из Републике Српске, а видљиво је да, користећи правосудне институције уз подршку дијела међународне заједнице, он жели да ослаби институције Српске путем одређених истрага у Тужилаштву и евентуално Суду БиХ. То довољно говори о томе да је била поразна политика такозваног Савеза за промјене у институцијама БиХ и да је то оснажило Изетбеговића и његову политику у том смислу", навео је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ.

СТЕВАНДИЋ: САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ СВОЈИМ НЕРЕАГОВАЊЕМ ДАЈЕ СНАГУ ИЗЕТБЕГОВИЋУ

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је да лидер СДА Бакир Изетбеговић синхронизовано дјелује са Тужилаштвом БиХ и многим институцијама на нивоу БиХ и да се осјетио јаким искључиво због лојалности Савеза за промјене у Сарајеву, који му "својим нереаговањем даје снагу и "потпирује великобосанску" политику".

"Док год они не реагују како треба на вријеме, док год се усаглашавју чију ће столицу чувати, а не примјећују да Изетбеговић постаје њихов владар који ће да их уништи, Изетбеговић се осјећа јаким. Извор те његове енергије је у српском корпусу, прије свега у Савезу за промјене", рекао је Стевандић.

Он сматра да су из Савеза за промјене након најаве покушаја ревизије тужбе против Србије требало да објаве да су изашли из заједничких институција власти и да нема власти на нивоу БиХ.

"Исте секунде када је Изетбеговић најавио ревизију тужбе, било је потребно да се састану предсједници свих српских партија, заједно оду код предсједника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића и да им кажу да неће дозволити да ниједна институција БиХ функционише на штету Срба, као ни на штету било ког народа", истакао је Стевандић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић најавио је јуче покретање ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде.

Такође, медији су јуче објавили да је Тужилаштво БиХ формирало предмет против предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, министра одбране БиХ Марине Пендеш и њених замјеника на основу кривичне пријаве због учешћа војника на обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара, у Бањалуци.

ИВАНИЋ ЗА САДА БЕЗ КОМЕНТАРА НА НАМЈЕРЕ ТУЖИЛАШТВА И ИЗЕТБЕГОВИЋА

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић раније je новинарима коментарисао nајаву Изетбеговића, бошњачког члана Предсједништва БиХ, да ће обновити тужбу против Србије, и тада је нагласио да би то вратило ствари на почетак, те да не било у духу изјава које су се чуле након сусрета премијера Србије Александра Вучића и министара у Влади Србије са представницима Савјета министара БиХ. 

"Говори се о градњи аутопутева, мостова, а та би тужба само угрозила све то, ми немамо ни агента при Хашком трибуналу, њему истиче мандат. Ја сам већ писао Хашком трибуналу у вези са тим", рекао је тада Иванић. 

БРЧКАЛО: ИЗЕТБЕГОВИЋ ЋЕ ПОСТАТИ ГРОБАР БиХ

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало сматра да Бакир Изетбеговић још није свјестан посљедица које може изазвати евентуална ревизија тужбе БиХ против Србије и да ће таквим потезом "постати гробар БиХ".

"То су ствари које БиХ воде уназад... То је инат политика која не може донијети доброга овим просторима", рекао је Брчкало.

Брчкало је истакао да Изетбеговићева најава ревизије тужбе БиХ против Србије треба да одвуче пажњу са животних проблема, те да показује да у БиХ још постоје три истине, српска, хрватска и бошњачка.

ВИШКОВИЋ: ИЗЕТБЕГОВИЋ УПОРНО ЖЕЛИ ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ СРБА И БОШЊАКА

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић сматра да Бакир Изетбеговић најављивањем ревизије тужбе БиХ против Србије Међународном суду правде упорно жели држати тензије између Срба и Бошњака и тиме прикрити неке ствари које он и његова странка нису урадили ни на нивоу ФБиХ ни на нивоу заједничких институција БиХ.

"Огромни су проблеми и у функционисању власти на нивоу ФБиХ, а исто тако на нивоу заједничких институција БиХ. Према томе, мислим да је ово пребацивање тежишта и замајавање јавности и бацање прашине у очи да се прикрију животни проблеми које грађани очекују да се рјешавају", рекао је Вишковић Срни.

Он сматра да је крајње вријеме и да се иницијативама које Изетбеговић покреће позабаве међународна заједница, европски и представници амбасада, ако имају искрене намјере за ове просторе, како то наводе.

"Међународне дипломате би требало да сједну са Изетбеговићем и сугеришу му да такве ствари не ради и да ће такве активности изазивати само нове тензије", рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да је Изетбеговићево најављивање ревизије тужбе "чисто политикантство".

"Сматрам да је то завршена ствар и да неће ништа добро донијети грађанима БиХ. И предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић све вријеме се труде да гаје добросусједске односе са БиХ и да двије земље које су наслоњене једна на другу на неки начин развијају добросусједске односе у интересу грађана", рекао је Вишковић.

Он је за формирање предмета од Тужилаштва БиХ против предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, те министра одбране БиХ Марине Пендеш и њених замјеника због учешћа војника на обиљежавању 9. јануара у Бањалуци рекао да се не могу наћи ријечи да би се описало то што Тужилаштво позива врховног команданта Оружаних снага зато што му је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук одао рапорт и свечани поздрав.

ЂОКИЋ: ПРЕКИД САРАДЊЕ СА СДА УКОЛИКО ЗАТРАЖИ РЕВИЗИЈУ ТУЖБЕ

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић очекује од српских представника у институцијама БиХ да прекину сарадњу са СДА уколико остане при иницијативи о ревизији тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

Ђокић је рекао Срни да би, уколико иницијатива СДА пронађе правни пут, српски представници по аутоматизму ту странку требало да прогласе деструктивном по интересе Српске и српског народа.

Он истиче да српски представници уопште више не треба да сарађују са СДА на било ком политичком нивоу, све док та партија не промијени своју погрешну политику, јавно се од ње огради или добије друго руководство.

Ђокић сматра да не постоје правне процедуре и инструменти, према којима би се, најављена тужба СДА могла реактивирати.

"Међутим, ми смо се до сада више пута суочили са страшним појавама у погледу примјене међународног права и били смо изненађени правним поступцима и одлукама које су доносиле неке међународне правне институције, тако да ни овдје, у правном смислу, не треба бити ничим изненађен, већ опрезан", рекао је Ђокић.

Он је навео да треба на вријеме дјеловати са свих нивоа, те да очекује да Србија спријечи такво дјеловање СДА, које је деструктивно по интересе у региону, Дејтонски мировни споразум и међународно право.

Ђокић је оцијенио да лидер СДА Бакир Изетбеговић упорно жели држати повишене тензије између Срба и Бошњака и тиме прикрити неке ствари које он и његова странка нису урадили на нивоу Федерације БиХ и заједничких институција БиХ.

Он каже да је запрепаштен Изетбеговићевом изјавом да је свјестан опасности у коју, ревизијом тужбе, улази политика СДА и на тај начин провоцира достигнути ниво стабилности и сарадње у региону.

"СДА и он лично покрећу иницијативу којом желе да свјесно дестабилизују стање у БиХ. Ако се неке политичке странке опредијељују за такву политику, онда јавност има пуно разлога да ту политику осуди и да јој се супротстави", рекао је Ђокић.

Он је поручио да би СДА требала да буде свјесна своје улоге и одговорности, јер чини значајан дио власти у ФБиХ и на нивоу БиХ.

ГОВЕДАРИЦА: ИЗЕТБЕГОВИЋ ОТВАРА "ХЛАДНИ РАТ" У ИНСТИТУЦИЈАМА БиХ

Покретањем ревизије тужбе за геноцид против Србије Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ, отвара једну врсту „хладног рата“ у институцијама БиХ, а СДС ће се након разговора са коалиционим партнерима опредијелити како ће поступити, рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а за Независне.

Он је истакао да је међународна заједница свјесна да овим потезом Изетбеговић изазива нову кризу у БиХ и региону, те да, како је рекао, Изетбеговић добро зна шта то значи.

Говедарица је рекао да је Изетбеговић поступио попут његовог оца који је изјавио да је за БиХ спреман да жртвује мир, јер је, како је нагласио, Бакир Изетбеговић показао да је спреман да жртвује стабилност БиХ.

БОЈИЋ: РЕВИЗИЈА ТУЖБЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ ПОРЕМЕТИЛА БИ ОДНОСЕ У РЕГИОНУ

Евентуално покретање ревизије тужбе БиХ против Србије у Хагу доживјеће потпуни неуспјех, а ако се и догоди, довешће до озбиљних поремећаја у свеукупним односима држава у региону, упозорио је посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић.

"Та иницијатива ће доживјети фијаско јер нема ниједне нове чињенице у том случају, а ни сам агент више не постоји у легалном смислу јер у Предсједништву БиХ нема пуне сагласности о његовом именовању", рекао је Бојић Срни.

Он је оцијенио да то што се у посљедње вријеме догађа у СДА и код њеног лидера Бакира Изетбеговића сигурно није добро за добросусједске и регионалне односе, тим прије ако се зна какве позитивне и коректне поруке упућују премијер Србије Александар Вучић и Влада Србије према БиХ.

ВАРАДИ: РЕВИЗИЈА ТУЖБЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ ТЕШКО ЗАМИСЛИВА

Професор међународног права Тибор Варади изразио је данас сумњу у могућност ревизије тужбе БиХ против Србије, истакавши да је тешко замисливо да би могла бити пронађена нова битна чињеница која би указала на то да је Србија повезана са дјелом геноцида.

Поводом најаве лидера СДА Бакира Изетбеговића, Варади је рекао да је тај суд ограничио своју надлежност на геноцид и да надлежности у погледу агресије не постоји.

Он је навео да је за поновно покретање поступка, који је окончан прије 10 година, потребна битна нова чињеница, која би указала на то да је Србија повезана са дјелом геноцида.

Према његовим ријечима, та чињеница треба да се предочи суду у року од шест мјесеци од када је држава сазнала за њу, односно од времена када је једно савјесно лице могло да зна за ту чињеницу.

"То значи да би се овде радило о некој чињеници која је откривена после средине августа /прошле године/ и која није ни могла бити од савесног лица откривена пре тога", рекао је Варади.

НОВАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ПОТЕЗИ ТУЖИЛАШТВА И ИЗЕТБЕГОВИЋА НЕ ДОНОСЕ НИШТА ДОБРО!

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић /НДП/ сматра да након евентуалне ревизије тужбе БиХ против Србије СДА не би могла наћи партнере у Републици Српској, а за предмет против предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића тврди да је политички.

Новаковић је рекао да је одлука Тужилаштво БиХ - да формира предмет против Иванића, министра одбране БиХ Марине Пендеш и њених замјеника на основу кривичне пријаве због учешћа војника на обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара, у Бањалуци - изразито политички мотивисана и не доноси ништа добро стању у БиХ.

Он је истакао да је очигледно да Тужилаштво БиХ прави равнотежу између неколико политичких случајева који се тренутно дешавају у БиХ, и због тога му је било потребно да покрене поступак због ангажовања јединице Оружаних снага БиХ 9. јануара у Бањалуци.

"Иванић апсолутно том приликом није направио грешку јер је на то имао право, и то је у његовој надлежности", рекао је Новаковић.

Он је сматра да ревизија поменуте тужбе против Србије, ако до тога и дође, није став БиХ нити став Предсједништва БиХ, него него тужба бошњачког народа у БиХ.

БОРЕНОВИЋ: САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ПРИПРЕМА ЖЕСТОКИ ОДГОВОР

Најавом о покретању ревизије тужбе против Србије за геноцид Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ је показао да мрзи БиХ, рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а за Независне.

Одговарајући на питање да ли ће представници Савеза за промјене изаћи из власти на нивоу БиХ, Бореновић је рекао да они спремају жесток одговор и да ће у институцијама БиХ доћи до застоја за који, како је нагласио, одговорност сноси сам Изетбеговић.

Додао је да ће информисати представнике Групације европских народњачких странака, чији представници предсједавају Европским савјетом, Европском комисијом и Европским парламентом, а да ће о томе овог викенда информисати и шпанског премијера.

"Ово што је урадио довешће до значајне стагнације у БиХ и региону а посебно је шокантна његова изјава да је он свјестан да ће тиме произвести највећу посдејтонску кризу у БиХ", рекао је Бореновић.

ЛОЗО: НА ДЈЕЛУ ЈЕ РАДИКАЛИЗАЦИЈА ОДНОСА У БиХ

Историчар Предраг Лозо рекао је данас да најављена ревизија тужбе БиХ против Србије за геноцид указује да је на дјелу радикализација односа у БиХ, те писање злоупотријебљене политичке историје од бошњачких представника у БиХ.

"Оптужба за геноцид, ма колико она била утемељена на неистинитим чињеницама, једна је од најозбиљнијих оптужби у међународном правном поретку и усмјерена је, не само против Србије, него свих припадника српског народа на овом простору", упозорио је Лозо.

Он је оцијенио да се послије ове тужбе не могу очекивати било какви односи између оних који су били за и оних који су били против ње. Лозо је рекао да се са историјског аспекта не може говорити ни о агресији, ни о геноциду у БиХ од српског народа према било коме.

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић рекао је да би ревизија тужбе БиХ против Србије за геноцид довела до замрзавања политичких односа двије земље.