latinica  ћирилица
13/02/2017 |  08:23 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Курц данас у Србији - као министар и предсједавајући ОЕБС

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц боравиће данас у Београду у двострукој улози - као министар и предсједавајући ОЕБС.
Себастиан Курц - Фото: Screenshot
Себастиан КурцФото: Screenshot

Са званичницима ће разговарати о проблему миграција и приближавању западног Балкана ЕУ.

Курц ће се у Београду између осталог састати са премијером Србије Александром Вучићем, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Аустријски шеф дипломатије је уочи посјете у интервјуу Тањугу подсјетио да Аустрија спада у земље које најснажније подржавају отварање даљих поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ, што је познато и актуелном малтешком предсједавању ЕУ.

Он је рекао и да је потребно конструктивно наставити дијалог Београда и Приштине јер то може помоћи да се скептичне земље ЕУ увере да треба предузети даље кораке на европском путу Србије.

Да би се споразуми постигнути у дијалогу примијенили у потпуности, неопходни су, не само ревитализација и поновно отварање моста у Митровици, већ и успостављање ЗСО", нагласио је аустријски дипломата у интервјуу српској новинској агенцији.

Курц ће током посјете Београду присуствовати оперативном састанку тужилаца и полицајаца из Бугарске, Хрватске и представника Сталне ударне групе за сузбијање кријумчарења људи Републике Србије.

Састанак је организовала Мисија ОЕБС да омогући размјену информација о истрагама случајева кријумчарења миграната којим се баве организоване криминалне групе.

Аустријски шеф дипломатије ће уручити и возила и ИТ опрему коју је Мисија ОЕБС у Србији донирала Сталној ударној групи.

Курц у Београд долази након посјете Скопљу, годину дана након затварања балканске мигрантске руте.

Извор: Танјуг