latinica  ћирилица
13/02/2017 |  20:30 | Аутор: РТРС

Пленковић: Не журимо да се састанемо са Србима

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да нема никакве журбе за сусрет на највишем нивоу с представницима Србије.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Он је оцијенио да је хрватски шеф дипломатије Давор Иво Штир исправно реаговао на изјаве из Србије.

- Прије свега ћемо водити рачуна о хрватским националним интересима, о поштовању између двије државе и нећемо допустити никакве изјаве које су безобразног карактера - одговорио је Пленковић на питање новинара у Загребу о новом заоштравању односа са Србијом.

Због изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића о кардиналу Алојзију Степинцу и тврдњама о фашизацији Хрватске, министар спољних послова Хрватске одбио је билатерални сусрет с њим.

Пленковић је рекао да је Штир исправно поступио у тој ситуацији.

- Дирати у неке теме на овај начин за Хрватску неће проћи. Постоје канали дипломатске комуникације, политичке комуникације, сусрета на највишем нивоу, кад за то дође вријеме. Процијенићемо, нема никакве журбе - нагласио је Пленковић.

Министар спољних и европских послова Хрватске Давор Иво Штир изјавио је да дијалог са Србијом није могућ преко актуелног шефа дипломатије Ивице Дачића, али да се комуникације одвија преко премијера двие државе.

Извор: БЕТА