latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:32 | Аутор: РТРС

Усвојен нацрт резолуције о трансформацији КБС у Оружане снаге Косова

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је најављени Нацрт резолуције о трансформацији Косовских безбједносних снага у Оружане снаге Косова.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Приједлог резолуције који је поднио Даут Харадинај, брат Рамуша Харадинаја, касно синоћ подржало је 68 посланика без иједног гласа против.

Засједању нису присуствовали посланици Српске листе, који од октобра, након усвајања Закона о Трепчи, бојкотују рад парламента и Владе самопроглашеног Косова.

У Резолуцији је наведено да се умјесто измјена Устава мора приступити трансформацији КБС-а у војску Косова, кроз измјене закона којим би се опредијелила средства за набавку оружја и оруђа, те формирање војних формација.

Влада самопроглашеног Косова, како је наведено у Нацрту резолуције, овлаштена је да координише, а затим Скупштини прослиједи на усвајање стратегију за трансформацију КБС-а у Оружане снаге Косова.

Изражена је спремност КБС-а за чланство у НАТО, а Скупштина и Влада самопроглашеног Косова требало би да "координишу своје ангажовање" заједно са НАТО-ом и САД.

У обраћању посланицима, премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа рекао је да је Косово испунило све услове да добије оружане снаге, али да међународни партнери Косова захтијевају да се формирање војске спроведе кроз уставне промјене.

"Проблем представља то што Српска листа није прихватила да учествује у раду парламента и Владе нити је прихватила да се укључи у процес формирања Оружаних снага Косова", навео је Мустафа.

Извор: Срна