latinica  ћирилица
15/02/2017 |  16:23 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Добојлије огорчене свједочењем градоначелника Пeтровића (ВИДЕО)

Грађани Добоја огорчени су свједочењем градоначелника Обрена Петровића пред Судом БиХ против сопственог народа. Петровић је јуче свједочио у предмету Нинковић и други, а као свједок тужилаштва, оптужио је Србе за ратне злочине у овом граду, бивше челнике СДС-а, странке којом он данас руководи у Добоју.
Обрен Петровић - Фото: РТРС
Обрен ПетровићФото: РТРС

Прво појављивање и свједочење Обрена Петровића на Суду БиХ становници Добоја пратили су с великим занимањем. Одговорност за злочине у овом граду приписао је Србима који су у ратно вријеме били на разним функцијама.

Грађани Добоја истичу да је срамотно његово свједочење јер, како кажу, Петровић је био начелник полиције када се највише убијало. На Петровићево свједочење реаговали су и Ветерани Српске.

"Свједочење Обрена Петровића у Сарајеву показује да је зарад зрна власти спреман пљувати по свима само да би заштитио себе. Ми, `Ветерани Републике Српске` немамо с Обреном Петровићем никакве контакте, али се спремамо да му закуцамо на врата Града и да га упитамо да ли је Град Добој његово власништво у којем он може унедоглед да пљује и понижава погинуле и преживјеле најбоље синове отаџбине", стоји у саопштењу ове организације.

Да ли Петровић осјећа одговорност за ратне догађаје у којима је био актер као начелник Станице јавне безбједности Добој, питање је на које ће јавности кад тад морати да одговори. Јуче није, јер је крупним корацима побјегао испред фото репортера.

Улога свједока тужилаштва прије Петровића нуђена је, сазнајемо, једном од оптужених из овог предмета, али је он то одбио. Петровић није, али је, како пише у записницима са сва четири свједочења пред тужилаштвом, у замјену за то тражио имунитет.

"То је оно што ћемо такође да рашчистимо током унакрсног испитивања - да ли је он под имунитетом или није, да ли је одустао од свог захтјева или је једноставно његов захтјев пренебрегнут ", истакао је Миодраг Стојановић, бранилац Андрије Бјелошевића.

За десетак дана предстоји наставак директног испитивања, а потом и унакрсно испитивање одбране оптужених. Њихови адути су у аутентичним документима и догађајима који, како тврде, не могу да се подведу под кривична дјела.