latinica  ћирилица
16/02/2017 |  08:48 | Аутор: РТРС

НАТО прошле године потрошио 10 милијарди више него годину раније

НАТО је потребан јер се ни Европа ни Сјеверна Америка не могу сами борити против безбједносних проблема, каже генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

Он је изјавио да су државе чланице Сјеверноатлантске алијансе повећале издвајање за одбрану.

"Савезници су 2015. године зауставили смањење трошкова за одбрану. Такође, 2016. године 22 државе савезнице су повећале издвајања за одбрану. То је веома важно питање. За одбрану је потрошено десет милијарди долара више“, рекао је Столтенберг, након првог засједања министара одбране земаља НАТО-а у Бриселу.

Он је истакао да су на састанку разговарали и о начину прилагођавања НАТО-а новим безбједносним изазовима у свијету.

"Ни Европа, али ни Сјеверна Америка не могу се сами ефикасно борити против безбједносних проблема. Као и раније, засигурно постоји потреба за нашим савезом“, казао је Столтенберг.

Значај Трансатлантског партнерства

Столтенберг је такође нагласио да је НАТО важан за безбједност како Европе тако и Сјеверне Америке, додајући да међусобна сарадња повећава безбједност.

Он је истакао да су се на састанку у Бриселу сви министри чланица НАТО-а усагласили о значају Трансатлантског партнерства.

Генерални секретар НАТО-а је додао да је и амерички министар одбране Џејмс Матис послао поруку да је важно оснажити Трансатлантско партнерство у, како је рекао, турбулентним временима.

Извор: Агенције