latinica  ћирилица
18/02/2017 |  12:25 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Иванић: Сазвати посебну сједницу НСРС

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић предложио је данас да клубови посланика у Народној скупштини Републике Српске затраже посебну скупштинску сједницу на којој би се расправљало о озбиљним политичким импликацијама које је изазвала најава бошњачих представника да ће поднијети захтјев за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.
Младен Иванић (фото: N1) -
Младен Иванић (фото: N1)

Иванић је рекао да је најављено подношење захтјева за ревизију пресуде, које је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, изазвало озбиљне политичке импликације и да је то наставак констинуираног споровођења криза које изазва СДА.

"СДА изазива континуиране кризе посљедњих неколико година. Ниједна институција БиХ није одлучивала о наведеној ревизији, што значи да се дјеловало ванинституционално", рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је посљедица дјеловања СДА и формирање паралелних структура у БиХ, што је највећи удар на Дејтонски мировни споразум од његовог потписивања.

Иванић је напоменуо да је једно од посљедица и одустајање од принципа консензуса у Предсједништву БиХ.

Он каже да би представници Републике Српске на нивоу БиХ требало да остану у институцијама БиХ, обављају дневне послове, али да не буду одржаване сједнице све док се не стекну услови за тако нешто.

Иванић је поновио да ревизија пресуде неће проћи, те да институције БиХ не стоје иза такве одлуке.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је јасно да је политика СДА произвођење кризе, те да се на овакво дјеловање мора дати политички одговор.

"Први напад на Србе био је када је отказана посјета предсједника Србије Томислава Николића због хапшења Насера Орића, а након тога се десио напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници", подсјетио је Иванић.

Све ово, каже Иванић, настављено је у процесу пописа становништва, затим изазивањем велике политичке кризе проводом Дана Репбулике, привођењем и саслушањем кључних људи из реда српског народа, а кулминирало захтјевом за ревизију пресуде.

Он је напоменуо да га колеге из реда српског народа, које су тражиле сједницу Предсједнишитва БиХ, нису увјериле да је сазове.

"Сједница Предсједништва БиХ би као сврху имала легализацију понашања Изетбеговића и његових људи, јер вјеровати да би одустали од ревизије је наивно, површно и погрешно", рекао је Иванић и навео да ће одлуку о одржавању сједнице Предсједништва БиХ донијети наредне седмице и да ће о свему разговарати са српским представницима на нивоу БиХ у понедјељак, 20. фебруара.

Он је упозорио да ће сви наредних дана моћи да виде како функционише паралелизам, што је највећи удар на дејтонску БиХ.

Уколико се БиХ поистовјећује са само једним народом, каже Иванић, онда је то враћање на пријератне теме.

"Поистовјећивање БиХ са само једним народом јесте враћање на пријератне теме и мислим да је ово озбиљно политичко стање, а оваква ситуација може довести до заоштравања односа", каже Иванић.

Он је рекао да ће упутити писмо Међународнм суду правде у Хагу и земљама чланицама Савјета за спровођење мира у БиХ /ПИК/.

"Намјеравам да упутим писмо земљама чланицама ПИК-а које су гаранти Дејтонског споразума у коме ћу указати да су ово највећи изазови са којом се Дејтон суочио, а ријеч је о паралелизму и рушењу институција БиХ. Свих ових мјесеци сам припремао терен, знајући да ће се ово десити, зато се више бавим импликацијама ревизије него самом ревизијом", закључио је Иванић.

Извор: Срна