latinica  ћирилица
18/02/2017 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

"Глобус": Католичка црква у БиХ заговара четири етнички мјешовите регије

Према писању загребачког недјељника "Глобус", Хрвати католици који живе у БиХ имају двије различите визије о унутрашњем уређењу БиХ.
Бањалука- Бискупска конференција - Фото: СРНА
Бањалука- Бискупска конференцијаФото: СРНА

Једну линију, претежно, сачињавају водећи хрватски политичари у БиХ, највише концентрисани у ХДЗ БиХ, док другу заговара шест бискупа у БиХ, међу којима и надбискуп врхбосански Винко Пуљић, те бањалучки бискуп Фрањо Комарица, пише "Глобус".

Како лист наводи, хрватски политичари, већином из ХДЗ-а, али и дио остале хрватске "политичке елите" у БиХ, заговара националну или ентитетску подјелу БиХ, ослањајући се притом на чињеницу да логика или еволуција политичких догађања или политичке реалности у БиХ – од рата из деведесетих наовамо – неизбјежно иде у смјеру стварања етнички потпуно чистих и хомогених територија те да се с том објективном чињеницом или с тим трендом једноставно треба помирити и верификовати га одговарајућом "троентитетском" политичко-територијалном подјелом БиХ, при чему би и Хрвати напокон добили свој ентитет.

Међутим, бх. бискупи су мишљења да је боља опција ревизија Дејтонског споразума и нуде регионалну подјелу, а не по националном кључу. Према тој визији, БиХ би остала цјеловита, али подијељена у четири регије, формиране по критеријумима економске, саобраћајно-комуникацијске, природне, историјске, географске и сличних особина, а чији би главни градови били Сарајево, Бањалука, Мостар и Тузла. Према мишљењу бискупа, главни критеријум подјеле БиХ није национални елемент.

Како је наведено у приједлогу Бискупске конференције БиХ, пише "Глобус", веома је важно да ниједан народ у БиХ нема у свакој од те четири регије више од 40 одсто, а ниједан мање од 30 одсто удјела у законодавној и извршној власти, јер тако  ниједан народ не би могао да мајоризира друга два.

Извор: Глобус