latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:31 | Аутор: РТРС

Вјештаци поновили да је Мандићева изјава била испровоцирана

Тим вјештака Центра за вјештачење "Зенит" из Бањалуке данас је пред Судом БиХ поновио своје усаглашено мишљење да је изјава предсједника Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милана Мандића на телевизији "Елта" била испровоцирана и исхитрена.
Суђење Милану Мандићу - Фото: РТРС
Суђење Милану МандићуФото: РТРС

Овај тим вјештака је на позив Тужилаштва БиХ поново изнио свој налаз и мишљење након психолошког и психијатријског вјештачења стања Мандића, који је оптужен за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Током унакрсног испитивања Тужилаштва БиХ, психолог Александра Саламандић је рекла је да је на основу клиничког и дијагностичног интервјуа, као и на основу података из ранијег периода закључила да Милан Мандић нема предрасуда и да никада није имао отпор према припадницима друге националности.

Према њеним ријечима, једини конфликт имао је са неколико чланова Удружења "Мајке Сребренице" јер су величале само жртве Сребренице, а минимизирале српске, па чак и жртве свог народа.

Саламандићева је поновила да је Мандић изјаву "да је Божија правда стигла у Сребреницу 1995. године" дао свјесно, али без намјере да изазове расну, националну и вјерску мржњу.

"Он има развијену емпатију за све жртве. Да нема, не би радио на тражењу несталих лица без обзира на њихову националност. Мандић се и прије, а и након рата, одлично слагао и дружио са особама свих националности. Током испитивања, нисам примијетила да симулира или лаже", додала је Саламандићева.

Неуросихијатар Љубица Тодоровић навела је да код Мандића постоје елементи пост трауматског стресног синдрома /ПТСП/, који се одражава код пацијената који су изложени дуготрајном стресу.

Тодоровићева је изјавила да је Мандић током четири и по часа разговора отворено и спонтано изнио све своје проблеме и тјескобе, а посебно у вези са оптужбом за коју је рекао да је неправедна и претјерана, додајући да није желио никога да увриједи.

"Код њега нема психотичних елемената, параноје, а његова интелектуална способност је на високом нивоу. Све што му се десило утицало је на његово физичко и психичко стање", поновила је данас Тодоровићева.

Психолог Сања Радетић Ловрић рекла је да није могла да се изјасни о налазу и мишљењу вјештака Тужилаштва БиХ Јадранке Коледин која раније није урадила психолошко вјештачење Милана Мандића по правилима струке јер са њим није обавила разговор.

"Закључак и мишљење морају се донијети објективно, а вјештак Коледин довела је анализу у вези понашања појединца", рекла је Ловрићева.

Мандићев бранилац Драгиша Јокић изјавио је новинарима након рочишта да је одбрана првооптуженог данас завршила са изношењем својих доказа, те изразио задовољство што су након данашњег саслушања вјештака успјели утврдити да су све жртве у БиХ једнаке и да ту не треба правити никакве разлике.

Директор Центра за вјештачење и процјењивање "Зенит" Драган Салић рекао је да Центар на подручју цијеле БиХ ради професионално, стручно и независно и да је овај тим радио по тим нормативима.

Кривичну пријаву против Мандића и Телевизије "Елта" поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице.

Пријава је поднесена због Мандићеве изјаве од 19. фебруара 2014. године када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

"Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године", изјавио је тада Мандић.

Суђење се наставља 15. марта када ће на приједлог одбране свједочити оптужени новинари и уредници Телевизије "Елта".

Извор: СРНА