latinica  ћирилица
22/02/2017 |  18:13 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Интерпол- Потјерница за џихадистом из БиХ

Интерпол је на захтјев власти БиХ расписао је међународну потјерницу за бх. држављанином Амиром Џинићем, за којим се трага због повезаности са терористичком организацијом Исламска држава.
Интерпол - Фото: илустрација
ИнтерполФото: илустрација

Како медији истичу, он се придружио групи од десет држављана БиХ за којима због истог разлога трагају полиције широм свијета.
 
Џинић (43), поријеклом из Тешња, под истрагом је због кривичних дјела организовања терористичке групе, финансирања терористичких активности и тероризма.

Према наводима сарајевске штампе, он је на попису особа за којима је расписана црвена потјерница након што је утврђено да је још 2013. године отпутовао у Сирију, а са собом је повео и супругу и деветоро дјеце.

Алмир, један од његових синова, у БиХ се вратио 2016. године и одмах је ухапшен. Признао је кривицу због учествовања у терористичким активностима и придруживања паравојним групама. Ипак, упркос томе осуђен је на скандалозно благу казну од само годину дана затвора. Према информацијама којима располажу безбједносне агенције у БиХ, Џинић и његова супруга и остала дјеца и даље су у Сирији.

Због кривичних дјела повезаних с тероризмом Интерпол је, на захтјев из БиХ, раније расписао потјернице за Едином Алијевим, Самидом Цицваром, Насером Арнаутом, Рамом Граховићем, Ибром Чуфуровићем, Едином Печенковићем, Јасмином Кесеровићем, Сулејманом Мешановићем и Сенадом Касуповићем. Трага се и за Ахмедом Зухаријем који, уз држављанство БиХ, има и држављанство Саудијске Арабије.

Извор: Агенције