latinica  ћирилица
22/02/2017 |  18:20 | Аутор: РТРС

Иванић: Ново писмо након сутрашње сједнице Предсједништва БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић је рекао да ће након сутрашње сједнице Предсједништва БиХ упутити Међународном суду правде ново писмо у којем ће тај суд обавијестити да иза ревизије пресуде по тужби против Србије не стоји БиХ.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

Подсјетивши да је прво писмо послао у јулу прошле године, Иванић је рекао да сљедеће писмо још није послао и да чека исход сутрашње сједнице Предсједништва БиХ, на којој ће се одлучивати о томе да ли ће бити покретања ревизије пресуде по тужби против Србије, коју је најавио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"Након тога чекам да видим да ли ће се тужба поднијети", рекао је Иванић новинарима у Београду.

Он је навео да ће писмо бити упућено у његово име, али као писмо предсједавајућег Предсједништва и да ће јасно рећи да БиХ не стоји иза тужбе.

Иванић је додао да ће подсјетити да је такво писмо својевремено написао Алија Изетбеговић још када је тужба настала и да је тада суд тражио од УН образложење шта је Алија Изетбеговић, те да је добио образложење да је он суверен државе, без обзира што је само предсједавајући.

"Е, ја сада себе тумачим сувереном државе који ће, позивајући се на исту праксу суда, да каже да иза овога не стоји БиХ јер не стоји", рекао је Иванић.

Он је навео да очекује да ће се сутра састати са бошњачким чланом Предсједништва Бих Бакиром Изетбеговићем на ванредној сједници Предсједништва БиХ, на којој Предсједништво треба да одлучи да ли ће бити покретања ревизије пресуде по тужби против Србије или неће.

"То ће бити први показатељ да ли он поштује институције БиХ или не. Видјећемо какав ће његов став бити", додао је Иванић.

Иванић је рекао да је прво писмо Међународном суду правде послао још у јулу прошле године, када је дошао до сазнања да је Изетбеговић потписао уговор са Сакибом Софтићем.

"Још тада сам знао да ће се све ово догађати, зато сам тада као члан Предсједништва послао писмо у којем сам јасно рекао да одлуке нема, да нико нема право да у име БиХ сам подноси и да Софтић није агент БиХ", навео је он.

Иванић је подсјетио да је слично писмо недавно упутио и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и да је био покушај да се оно блокира, када је Изетбеговић наложио бошњачком амбасадору у Холандији Мирсади Чолаковић да не преда писмо.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је то највећи удар на функционисање БиХ јер говори о паралелизму, али да је то писмо отишло и да ће стићи на назначену адресу.

Коментаришући изјаву новинара Љиљане Смајловић да је писмо Међународном суду правде требало већ упутити, Иванић је рекао да је јако захвалан људима који дају сугестије, али "да треба мало више прочитати шта се у БиХ ради, па ће видјети да је пуно тога урађено".

"Немам намјеру да баш сваки пут коментаришем јавно све што сам урадио", рекао је Иванић.

Он је истакао да су силне сугестије о томе шта би неко требало да уради њему добродошле, али да многи људи сигурно не знају до детаља многе ствари у овом послу, колико га он зна.

"Захвалан сам на сугестијама, али молим оне који их дају да не претјерају у томе, да ипак пођу од претпоставке да и ја и господин Додик и други функционери из Савјета министара и Владе Републике Српске знамо шта радимо и имамо врло јасан циљ, план и договор и не радимо ништа напамет", рекао је Иванић.

Он је додао да је ово далеко најважнији тренутак за дугорочну будућности и принципе функционисања БиХ.

"Да ли неко има право и подршку међународних институција да сам говори у име БиХ? Ако се то право да у овом тренутку, онда се БиХ гура у толико дубоку кризу да мислим да ни дневна комуникација неће бити довољна, него ће бити потребна још чешћа комуникација између Републике Српске и Србије", рекао је Иванић.

Он је истакао да је то суштинско питање дугорочног мира на Балкану и права људи у БиХ.

"Иако су нас раније навикли да ми нешто као стално рушимо, Срби бране институције БиХ, али дејтонске, у којима су равноправи и супротстављају се покушајима да се БиХ веже само за једна народ", рекао је Иванић.

Он је нагласио да су значајне ријечи које су се могле чути са данашњег састанка у Београду представника Српске и Србије да треба сачувати стабилност и безбједност, али и право српског народа да буде питан, те да ће се потврдити да се без његове воље не може ништа урадити.

Извор: Срна