latinica  ћирилица
22/02/2017 |  20:46 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Русија за досљедно поштовање међународног права

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов изјавио је вечерас да Русија као један од гараната Дејтонског споразума стоји иза досљедног поштовања међународног права и да је конструктиван и одговоран партнер оба ентитета и свих народа у БиХ.
Дан бранилаца отаџбине - Пријем поводом националног празника Руске федерације - Фото: РТРС
Дан бранилаца отаџбине - Пријем поводом националног празника Руске федерацијеФото: РТРС

- Осигурати безбједност Русије један је од приоритета државне политике наше земље. Савремени свијет је далеко од мирног развоја, а старијим сукобима додају се новији који су, такође, компликовани. Тиме се повећава нестабилност у различитим регионима свијета и повећава се опасност од тероризма - рекао је Иванцов током пријема поводом 23. фебруара, руског Дана бранилаца отаџбине, у Сарајеву.

Према његовим ријечима, развој такве ситуације захтијева нове мјера у правцу јачања и развоја Оружаних снага Руске Федерације.

- У овом условима Руска Федерација јача своје позиције на свјетској арени као демократска и политички развијена земља. У континуитету се залаже за мирно демократско регулисање конфликата у свијету и формирање равноправног и полицентричног свјетског поретка који искључује мијешање у унутрашња питања других земаља - истакао је Иванцов у обраћању бројним званицама, представницима дипломатског кора.

Амбасадор Русије рекао је да је његова земља отворена за сарадњу са свим земљама које се залажу за мир и стабилност, истичући као добар примјер односе са БиХ у економским и политичким сегментима.

Војни аташе Руске Федерације у БиХ пуковник Иља Скребнев истакао је да ће се сутра у Русији од Калињинграда до Владивостока славити Дан бранилаца отаџбине.

- То је празник који има дугу историју и посвећен је оним којима је заштита свог народа постала професија и смисао живота и за које част и изговорена заклетва не представљају празне ријечи - нагласио је Скребнев.

Извор: СРНА