latinica  ћирилица
25/02/2017 |  21:30 | Аутор: РТРС

Калифат пропада, ИД остаје?

ИД се налази пред војним дебаклом, међутим, та терористичка организација и даље ужива подршку сваког десетог становника арапског свијета, пише Дојче веле.
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews) -
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews)

Паравојска Исламске државе би ускоро могла да буде побијеђена и у Мосулу, посљедњем великом упоришту у Ираку.

Ирачка војска уз подршку међународних снага из ваздуха већ је ослободила источни дио града и заузела стратешки важан аеродром одакле се води офанзива на западне квартове.

Ту, преко ријеке Тигар, према процјенама под влашћу ИД живи око 700.000 цивила.

Западни Мосул је тежи терен за борбе, премрежен тијесним уличицама и густо насељен. Па ипак, процјењује се да тамо има највише 2.000 џихадиста. Њихов пораз је, кажу познаваоци прилика, само питање дана.

Аутори студије, коју преноси Дојче веле, спровели су анкету у девет најважнијих арапских земаља међу њима у Тунису, Египту и Саудијској Арабији.

Већина (59 одсто) испитаника поздравила је војне акције против ИС које спроводи међународна коалиција предвођена САД - 37 одсто испитаних је, међутим, било против.

Скоро три четвртине, 72 одсто, имају негативан утисак о Исламској држави, али ипак 11 одсто позитиван или чак веома позитиван.

Тих 11 процената подршке, које Исламска држава ужива на Блиском истоку и у сјеверној Африци, дугорочно би могло да обезбиједи преживљавање тој терористичкој мрежи.

С једне стране су они који имају симпатије за борце ИД, спремни су да им пруже подршку и буду јатаци након што борци побјегну из Мосула и ослобођених градова. Али прије свега ту су и они који су спремни да се придруже ИС.

То да ИД, упркос свим поразима, још увијек има будућност сугерише и студија коју је спровео Краљевски колеџ из Лондона.

Арапски центар за истраживање и политику из Дохе наводи да је један од разлога тај што бројни Арапи живе у тешким економским и социјалним условима.

Такође, западне државе својим дјеловањем иду наруку џихадистима, па Дојче веле подсјећа да је 1991. Запад прећутао свргавање Исламског фронта спаса са власти у Алжиру, иако је ова струја политичког ислама на власт дошла изборима, а за шта је Запад платио цијену у арапском јавном мњењу.

Нешто слично виђено је 2013. године, када је војним пучем са власти у Египту "почишћено" Муслиманско братство - иако је поштено побиједило на првим демократским изборима у историји те земље.

Други разлози за велику подршку исламистима - и то не само ИС - крију се у сплету догме, културе и идеологије, јер радикални исламисти успјешно "манипулишу" светим књигама, напомиње Дојче веле.

Извор: Танјуг