latinica  ћирилица
01/03/2017 |  08:24 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Потрага за несталим радницама након експлозије у Крагујевцу, 74 евакуисаних

Након експлозија које су се јуче догодиле у Техничко- ремонтном заводу у Крагујевцу, настављена је потрага за несталим особама. Пуковник Војске Србије Михајло Зоговић је рекао да се интензивно трага за тројицом радника, Министарство одбране је саопштило да је 74 евакуисано из бункера, а да је 25 повређено.
Припадници Војске Србије у Техничком-ремонтом заводу у Крагујевцу -
Припадници Војске Србије у Техничком-ремонтом заводу у Крагујевцу

Они који су у бункеру нису смјели да излазе, пошто су се претходно склонили у шуму, објавио је Б92.

Они су чекали да екипе Војске Србије потврде да је терен сигуран и да током њиховог изласка не може да дође до поновних експлозија.

Као нестали се воде капетан Дарко Костић и цивили Дејан Ковачевић и Жељко Николић, који су запослени у Заводу.

Два хоспитализивана се пребацују на ВМА на даље лијечење, речено је из Војске. Такође, наведено је да зону експлозије надлећу четири дрона, а Војска је користила и једно робот возило.

Троје радника Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу који се воде као нестали су живи и за њима се трага, а 74 радника су послије прве експлозије напустили комплекс и отишли у оближњу шуму, јавио је раније РТС.

Они су били на безбједном, а послије чекања одобрења, јер је околина заграде Завода "као минско поље", евакуисани су.

Како јавља Б92, од чланова породица радника повријеђених у пожару и експлозијама је сазнала да су они у "једном бункеру" Техничко-ремонтног завода.

Ургентни центар Крагујевац- породице чекају информације о повријеђеним

Инциденти су се догодили нешто прије 14 часова, нешто касније је потврђено да је погинуо потпуковник Мирослав Перишић, а министар одбране Зоран Ђорђевић је изјавио да је спасилачким екипама недоступан прилаз дијелу завода гдје би требало да се налазе нестали.

У потрагу за њима је укључен и робот, као и дронови који надлијећу зграду и околину.

Како су незванично сазнали новинари са лица мјеста, од породица повријеђених радника које се налазе испред Клиничког центра у Крагујевцу, од несталих је стигао телефонски позив, није познато од кога и коме је био упућен.

Наводно је у позиву речено да се нестали налазе у једном од бункера Техничко-ремонтног завода, али више детаља о томе нема, нити су се званичници оглашавали, што може да значи само да је акција потраге и спасавања и даље у току.

Могуће је да акцију омета могућност нових експлозија, што је министар одбране Ђорђевић такође рекао.

На болничко лијечење је пребачено 25 особа, како је раније речено, три особе имају "специфичне повреде" због чега су из Београда у Крагујевац стигли и љекари са Војномедицинске академије. Касније је саопштено да нико није у животној опасности, али да постоји могућност пребацивања на ВМА.

Извор: Б92, Вечерње новости