latinica  ћирилица
01/03/2017 |  08:52 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Могерини почиње балканску турнеју

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини започеће данас вишедневну посјету земљама Западног Балкан, која ће имати двоструки значај. Најприје за заједничку будућност ЕУ и Западног Балкана, а затим и за билатералне односе Уније са земљама региона.

С једне стране, биће то за ЕУ и сам регион стратешки значајна посјета у циљу дефинисања позиције балканских земаља и саме политике проширења у разговорима, који се унутар ЕУ тренутно интензивно воде на тему будућности Уније.

С друге стране, посјета високе представнице Србији долази у тренутку када је примјетан застој у даљем процесу дијалога Београда и Приштине.

Иако је најављивано интензивирање дијалога Београда и Приштине, послије две рунде састанака на највишем нивоу, у Бриселу још немају датум могућег новог сусрета српског и косовског премијера и предсједника.

И док из кругова блиских преговарачком процесу кажу да су "контакти стални" и да је још велики број "отворених питања" и "договора који нису спроведени до краја", евидентно је да се од постизања договора о мосту у Косовској Митровици у Бриселу нису састале делегације Београда и Приштине ни на експертском нивоу.

Пред сасвим извјесну паузу у разговорима на високом политичком нивоу, која тек предстоји због изборног процеса у Србији, посјета Федерике Могерини биће прилика да се са званичницима у Београду разговара и о томе како даље са дијалогом.

Србија је у седмици када Могерини долази у посјету Београду отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ и направила још један корак на свом европском путу.

Дипломатски извори у Бриселу наводе за Танјуг да су земље чланице приликом давања "зеленог свјетла" за отварање поглавља 20 у приступним преговорима Србије, а на основу извјештаја Европске службе за спољне послове, оцијениле да постоји "довољан напредак", али указују и на "дизање тензија" и "крхкост оствареног напретка" у односима Београда и Приштине.

За сваки наредни корак Србије ка ЕУ, понављају у Бриселу, биће потребан конкретан помак у дијалогу.

У том ће смислу основна тема у разговорима шефице европске дипломатије са званичницима у Београду вјероватно и бити како постићи даљи напредак у нормализацији односа с Приштином, али и који су то наредни кораци на путу ка чланству у ЕУ.

Висока представница за спољну и безбејдносну политику ЕУ Федерика Могерини у посејту Западном Балкану долази и непосредно пред обиљежавање 60. годишњице од потписивања Римског уговора, којим су успостављени темељи Европске уније.

У тренуцима када се преиспитује сврха и постојање Уније, када лидери 27 земаља чланица разговарају о томе како даље унутар ЕУ, али и како даље са промјенама на спољнополитичком плану, очекује се да европски лидери дефинишу и 25. марта у Риму представе јасне смјернице - како и којим путем даље.

Федерика Могерини је током прошле године представила нову европску Стратегију за спољну политику и безбједност и њоме обухватила и питање проширења на Западни Балкан.

"Вјеродостојна политика проширења представља стратешку инвестицију у европску безбједност и напредак", наводи висока представница у свом тексту и додаје да су питања миграција, енергетске сигурности, борба против тероризма и организованог криминала, али и видљив бољитак за све грађане региона, нешто што ЕУ мора да рјешава у блиској сарадњи са Западним Балканом.

Све су то теме које би шефица ЕУ могла да покрене када се буде састала са политичким лидерима са Западног Балкана.

Истовремено, то би могла да буде прилика да се балканске земље "из прве руке" упознају са оним о чему се пред прославу 60. годишњице ЕУ увелико прича, а то је стратегија којом се предвиђа "Европа на два колосјека".

Највиши званичници Француске, Њемачке и Италије већ су се заложили за будућност Европе која се заснива на јачем повезивању оних држава које ће бити у локомотиви политичког и економског напретка, док би остале чланице Уније биле присутне у пратећим вагонима.

Питање које би представници Западног Балкана могли да поставе јесте гдје се у тој и таквој ЕУ види мјесто за нове чланице.

Могерини у Србију долази у оквиру "балканске туре", којом ће, од 1. до 4. марта, бити обухваћени Тирана, Сарајево, Приштина, Београд, Подгорица и Скопље.

Она је уочи посјете поручила да је за ЕУ рад са Западним Балканом, као регионом у срцу Европе, од кључног значаја.

"Мој посао има за циљ да свако од партнера са Западног Балкана напредује на свом реформском путу, путу ка ЕУ и да се осигура да тај процес буде неповратан. Регионална сарадња и добросусједски односи остају приоритет у том контексту", изјавила је раније Могерини.

У кабинету високе представнице су прецизирали да ће се Могерини током своје посјете састати са званичницима у региону, укључујући представнике влада, политичких партија и парламената.

О резултатима посјете она ће извјестити шефове дипломатијиа 28 чланица ЕУ на састанку Савета министара 6. марта у Бриселу.

Извор: ТАНЈУГ