latinica  ћирилица
01/03/2017 |  10:57 | Аутор: РТРС

Вучић: Највећа забринутост због ситуације у БиХ

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас у Београду члановима Радне групе Савјета ЕУ за проширење и представницима Савјета ЕУ и Европске комисије да је највише забринут због ситуације у БиХ.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је на почетку састанка са европским званичницима рекао је да су пред Србијом и земљама региона препреке неријешених политичких питања прошлости, те да регион може напредовати само ако се сви окрену будућности.

Он је рекао да је Србија имала веома конструктивну улогу и да се нада да ће се између двије земље завршити судске препирке, те да ће се што прије окренути заједничким пројектима.

Вучић је изразио наду да ће бити очувана регионална стабилност на Балкану, коју види као највећу препреку за будући економски развој и напредак.

"Инвестирали смо много напора да очувамо мир и стабилност и наставићемо са том политиком, иако често није све до нас и надам се да ће и други бринути о њиховим политичким потезима на разуман начин, да ћемо имати већу извесност у региону", рекао је Вучић.

Он је истакао да регион види као нови извор европског раста и додао да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, уз истовремено очување традиционално добрих односа са пријатељима са истока.

Премијер је истакао да је увјерен да ће Србија и када он за мјесец, два или три дана напусти Владу Србије, остати чврсто на европском путу и додао да је присуство амбасадора КОЕЛА доказ привржености ЕУ процесу проширења.

"Србија је на свом европском путу јер мислимо да припадамо том типу друштва и желели бисмо да се придружимо земљама које верују у демократију, приватно предузетништво, људска права, иако знам да ће увек бити много замерки на наше понашање и захтева", рекао је Вучић.

Извор: Срна