latinica  ћирилица
01/03/2017 |  11:43 | Аутор: РТРС

Марић: Отварање писма - велика грешка и недипломатски пропуст

Бивши амбасадор БиХ у Кини Борислав Марић оцијенио је да је отварање коверте са писмом Међународног суда правде у Хагу, упућене предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу, тотално неисправан чин који је нарушио дипломатски систем и имиџ земље.
Борислав Марић - Фото: СРНА
Борислав МарићФото: СРНА

"Уобичајена је пракса да се писмо, када га нека од институција достави функционеру неке државе, из амбасаде само даље трансферише на његову адресу уз одређено пропратно писмо. Отварање писма је велика грешка и недипломатски пропуст", рекао је Марић Срни.

Овај дипломата који ће функцију амбасадора БиХ у Јапану преузети у понедјељак, 6. марта, навео је да у БиХ постоје процедуре да се овај недипломатски чин, прекршај и чиста злоупотреба санкционишу.

Марић је рекао да је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, управо због губитка повјерења у дипломатску процедуру, био присиљен да писмо пошаље путем специјалног изасланика.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић јуче је изразио огорчење чињеницом да је неко прије њега отворио коверту са писмом које му је упућено прошле седмице и поручио да би овим требало да се баве истражни органи.

Он је рекао је једино његово писмо било отворено, али не и писма друга два члана Предсједништва БиХ.

"Сада чекам да надлежни органи спроведу истрагу и ако се потврди да је моје писмо отворено у Амбасади БиХ у Холандији тражићу смјену амбасадора Мирсаде Чолаковић", најавио је Иванић јуче у Сарајеву и назвао такав чин "силовањем Срба и српског народа у институцијама БиХ".

Извор: Срна