latinica  ћирилица
01/03/2017 |  13:16 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Ђокић-Дачић: Могућ утицај и "других страна" на Суд (ВИДЕО)

На састанку "братских”"социјалистичких партија, Петар Ђокић и Ивица Дачић разговарали су о превазилажењу кризе након захтјева за ревизију тужбе за геноцид.
Састанак: Дачић - Ђокић - Фото: РТРС
Састанак: Дачић - ЂокићФото: РТРС

Констатовали су да иако нема основа за тужбу, не треба бити неопрезан јер није искључено да се уплету и неке друге стране које би извршиле утицај на Суд.

У јануару, наизглед успјешан састанак делегације БиХ са Владом Србије у Београду, мјесец дана касније све пада у воду. Потпредсједник Владе Србије каже да му није јасно због чега је Бакир Изетбеговић вратио односе за десет година уназад. Међутим констатовао је да је на Србији сада да се одбрани.

Дачић је навео да Изетбеговић све представнике других народа практично сматра "остатком" и не уважава, нити тражи њихово мишљење за покретање одређених поступака, као што је био захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

- Србија је животно заинтересована за односе у региону јер ту живи велики број Срба. Желимо да се сва питања рјешавају дијалогом - истакао је Дачић.

Иако је кроз овај процес нападнута Србија, крајња мета је Република Српске, свјестан је Петар Ђокић који истиче да се мора сачувати опрез јер се никад не зна кад би на неком нивоу могао да проради утицај који је изнад права и правде и који би утицао на суд.

- Ми се тога плашимо и зато мислимо да у овом тренутку не смијемо бити неопрезни, него, напротив, треба да будемо будни и у овој фази окончати овај процес, тако што ће се окончати ова иницијатива коју је нелегално покренуо Изетбеговић у име БиХ - навео је Ђокић.

На састанку којем је присуствовао и министар енергетике Србије Александар Антић договорено је и да се убрзо одржи сједница заједничког енергетског комитета о могућој сарадњи у енергетском сектору Српске и Србије.

Лидери Социјалиста са двије стране Дрине дали су подршку Александру Вучићу за предсједника Србије. Предсједнички избори биће расписани сутра у 13 часова.