latinica  ћирилица
01/03/2017 |  13:19 | Аутор: РТРС

Незаконито именовање улица у селу са Србима на Космету

У селу Суви До надомак Косовске Митровице, у којем живи око 70 српских породица, представници Општине Јужна Митровица поставили су табле са називима улица које су именоване по албанским личностима.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

Представник села Суви До Мицо Краговић изјавио је Танјугу да је тај потез узнемирио мештане, а поводом тог случаја огласио се и градоначелник Сјеверне Митровице Горан Ракић, који је рекао да се неће толерисати једностране акције. 

"Након што сам од надлежних органа и представника села Суви До добио информације о незаконитом именовању улица у том месту, обавио сам хитне састанке са представницима међународних организација, истакнутих амбасада на Косову, као и са надлежним министарствима", саопштио је Ракић.

У саопштењу из његовог кабинета наводи се да су се у разговорима сагласили да такве једностране акције Општине Јужна Митровица нису законите и да немају подршку релевантних министарстава, те не доприносе нормалном заједничком животу Срба и Албанаца у Сувом Долу.

"У вези са тим, надлежна министарства ће, колико данас, извршити притисак на општинске органе Јужне Митровице, како би се са тим активностима престало", саопштено је из кабинета градоначелника Сјеверне Митровице.

"Једностране акције под окриљем ноћи нећемо толерисати. Подсјећам да општине Сјеверна и Јужна Митровица нису потписале меморандум о разграничењу, те су ове активности нелегалне и неприхватљиве, и ја их најоштрије осуђујем", стоји у саопштењу.

Разграничење између сјеверног и јужног дијела Косовске Митровице још није обављено, а крајњи рок за рјешавање тог питања био је 14. октобар 2016. године. 

Меморандум о разумијевању између градоначелника Сјеверне и Јужне Митровице није потписан, јер обојица тврде да катастарски то село припада њиховим општинама. 

За градоначелника јужне Митровице Агима Бахтирија, питање катастарског разграничења Митровице је "завршена ствар", која је ријешена Ахтисаријевим планом, о којем се не може дискутовати. Према том плану, куће Срба из Сувог Дола катастарски припадају општини којом он руководи. 

Према том тумачењу, куће Срба су катастарски у Јужној Митровици, док су имања која су такође њихово власништво у Сјеверној Митровици. 

Извор: Танјуг