latinica  ћирилица
01/03/2017 |  13:36 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

"1. март је црни дан за Србе"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је 1. март провокација и увреда, те да тај датум за Србе није празник, нити ће икада бити.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"За Србе је то био црни дан, јер је на Башчаршији убијен српски сват. Црн је дан јер се нашао неко да пуца на сватове и убије српског свата. Први март значи и поруку другима да морају да прихвате мајоризацију и туторство и да је мишљење само једне стране, онако како они то желе, тачно", рекао је Додик на питање Срне да прокоментарише обиљежавање 1. марта који се у дијелу Федерације БиХ слави као "дан независности БиХ".

Он је нагласио да управо захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за ревизију пресуде по тужби против Србије најсликовитије говори о тим намјерама.

"Срби из тадашње БиХ нису били за њено издвајање из Југославије и српски народ није учествовао на референдуму о самосталности и независности БиХ одржаном 1992. године, а политички представници српског народа никада нису дали нити ће дати сагласност да се 1. март прогласи било каквим даном у БиХ", поручио је предсједник Српске.

Он је нагласио да је тај упорни покушај наметања који долази из Сарајева доказ да БиХ као таква не може да егзистира и да опстане.

"Република Српска ће наставити да слави своје празнике, али не жели да јој неко намеће туђе, поготово не Бакир Изетбеговић и његови истомишљеници који врше 'талибанизацију' политике у БиХ", нагласио је предсједник Републике.

Извор: Срна