latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:17 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Европа: Oпасност од тероризма стиже са Балкана; Лукач: Највише џихадиста из БиХ (ВИДЕО)

Европа упозорава – опасност од тероризма стиже са Балкана. Лукач – БиХ дала највише џихадиста за страна ратишта.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Веза терориста ИСИЛ-а са Босном и Херцеговином и осталим балканским земљама све је евидентнија. Свјетски медији готово свакодневно упозоравају на балканске путеве којим терористи пријете Европи и свијету,а о томе све више говоре и стране дипломате. За надлежне у БХ-све је под контролом! Стручњаци, ипак упозоравају да је питање времена када ће за неки нови терористички напад, бити окривљена БиХ.

Одавно је већ познато да се на територији БиХ налази више параџемата за обуку терориста, који су сваког тренутка спремни да угрозе безбједност било које државе у региону, каже министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач. По глави становника, БиХ је више од свих држава старог континента дала бораца на страним ратиштима .

- Између 50 и 60 их се вратило у БиХ. Неки од њих су процесуирани у Тућжилаштву и Суду БиХ, мада сматрам да су добили неадекватне казне. Многи од њих који се врате сигурно ће имати своје нове сљедбенике јер ће они бити представљени као хероји који су се борили за неку идеју за коју ми знамо да је терористичка идеја, поручио је Лукач.

Слушајући поједине бх политичаре, па и министра безбједности Драгана Мектића лично – таква идеја у БиХ не постоји. До прије неколико мјесеци такве изјаве можда би и биле прихваћене од западних медија, али ситуација се промијенила. Све је више текстова како се БиХ претвара у легло џихад ратника, који балканским путевима пријете Европи и свијету. Један од посљедних објавио је и италијански лист "Република".

Република: "Због губитка територија, тешких војних пораза и њихових упоришта у Раки и Мосулу пред падом, вође Исламске државе шаљу своје саборце у Западну Европу да би "ударили на Европу изнутра као змија репом. Све је више знакова да разбијени дијелови екстремиста из Ирака и Сирије настоје да се врата у Европу, крећући се нарочито дуж балканских путева гдје могу да рачунају на старе и нове подршке".

Терористички напади у Зворнику и Рајловцу коначно су озбиљно схваћени у свијету. Потврђује то листа 78 терористичких напада широм свијета, о којима је јавност мало или ништа знала, а коју је објавио Стејт департмент. Из Америке ових дана стиже и ново упозорење, које се односи на БиХ.

Стејт Департмент: "Током рата од 1992. до 1995. године у БиХ је допутовало пуно исламских бораца како би локалним муслиманима помогли у одбрани. Неколико стотина их је још активно у фундаменталистичким исламским организацијама, и у великој мјери утичу на одређене сегменте живота муслимана у БиХ”.

- Мислим да су свјетски медији много реалнији по питању слике која долази из БиХ. На неки начин овдје покушава да се прикрије број џихад ратника који долазе у БиХ, нагласио је министар Лукач.

Ту чињеницу по свему судећи биће све теже сакрити. И страни званичници полако почињу да схватају у каквој су вези екстремисти и земље Западног Балкана.

- ИСИС има званично усвојену пропагадну стратегију за овај регион. Западни Балкан је мета за регрутовање и кључна рута за улазак потенцијалних терориста у Европу, каже Кајл Скот, амерички амбасадор у Београду. 

Полиције и службе безбједности земаља Европске уније у стању су максималне узбуне због пријетње новим терористичким нападима . Поготово након што је на аеродрому у Паризу убијен исламски терориста који је покушао да убије војнике, полицајце и путнике.