latinica  ћирилица
25/03/2017 |  15:59 | Аутор: РТРС

Мађарска забрањује улазак у земљу тражиоцима азила

Министарство унутрашњих послова Мађарске саопштило је да ће 28. марта почети да се примјењују измјене закона којима се тражиоцима азила онемогућава улазак у земљу. То се не односи само на малољетнике испод 14 година.
Мађарска граница - Фото: AP
Мађарска границаФото: AP

Циљ нових правних мјера затварања границе је да се мигранти са нејасним статусом не крећу слободно Мађарском и територијом Европске уније и да се тако смање безбједносни ризици, наводи се у саопштењу министарства.

Тражиоци азила ће захтјев моћи да поднесу само у транзитним зонама на мађарско-српској граници код граничних прелаза Томпа (Келебија) и Реске (Хоргош). Тамо су постављена 324 контејнера у којима тренутно може да се смјести око 100 миграната, а тај капацитет биће временом увећан.

Транзитне зоне биће доступне 24 сата дневно. Азилантима ће на њиховом језику бити објашњена права и мораће у зони да сачекају одговор. Само малољетници до 14 година моћи ће да сачекају азилну процедуру у неком од центара за социјални рад у Мађарској.

У контејнерима на граници азилантима ће бити обезбијеђене собе са креветима, топла вода, три оброка дневно (за дјецу пет), здравствене и социјалне услуге, интернет и телевизија и просторија за вјерске обреде.

Привремени становници транзитних зона мораће да се придржавају кућног реда које прописује Имиграциона служба. Након што добију одбијеницу, тражиоци азила мораће да напусте транзитне зоне.

Сви надлежни органи Мађарске биће спремни да од 28. марта примјењују нове азилне процедуре, наводе у Министарству унутрашњих послова Мађарске.

Извор: РТС