latinica  ћирилица
26/03/2017 |  11:57 | Аутор: РТРС

Избори у Зарланду први пробни тест за Меркелову

У покрајини Зарланд на западу Њемачке данас се одржавају избори који представљају својеврстан тест за конзервативце предвођене канцеларом Ангелом Меркел пред одржавање општих избора у септембру.

Избори у Зарланду су први од три на покрајинском нивоу који се одржавају прије савезних избор 24. септембра. Хришћанско демократска унија /ЦДУ/ Ангеле Меркел на челу је ове покрајине од 1999. године.

Аналитичари истичу да ће ови избори бити први изборни тест од како је Социјалдемократска партија /СПД/ као свог кандидата на избортима за канцелара представила бившег предсједника Европског парламента Мартина Шулца.

Шулц је појачао подршку СПД што значи да ће Меркеловој бити тешко да освоји и четврти мандат на функцији канцелара.

Донедавно је било скоро сигурно да ће гувернер Зарланда Анегрет Крамп-Каренбауер освојити нови петогодишњи мандат али, према резултатима анкета, велике шансе има и њен противкандидат из редова СПД Анке Релингер.

Релингерова би могла да освоји већину у савезу са опозиционом партијом Љевице.

Крамп-Каренбауерова је један од само пет гувернера из редова конзервативаца у 16 њемачких покрајина. Аналитичари истичу да би њен губитак на изборима био забрињавајући сигнал за предизборну кампању за савезне и још два покрајинска избора.

Избори се у мају одржавају у покрајинама Шлезвиг-Холштајн и Сјеверној Рајни-Вестфалији гдје су на руководећим мјестима чланови СПД.

Извор: Срна