latinica  ћирилица
30/03/2017 |  11:34 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Иванић на конгресу ЕНП: Европске интеграције најуспјешнији инструмент за мир

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић говорио је синоћ о европској перспективи БиХ и региона Западног Балкана, на конгресу Европске народне партије који се јуче и данас одржава на Малти.
Члан предсједништва БиХ Младен Иванић - Фото: РТРС
Члан предсједништва БиХ Младен ИванићФото: РТРС

Предсједавајући Иванић оцијенио је овогодишњи конгрес веома важним за цијели регион, али и за БиХ јер су у фокусу рада теме које се тичу будућности цијеле Европе и посебно области Западног Балкана.

Нагласио је значај усвајања посебне Резолуције о Западном Балкану, којом се даје јака подршка европској будућности цијелог региона. У усвојеној резолуцији наводи се да је процес европских интеграција један од најуспјешнијих инструмената за јачање мира, стабилности, тржишне економије и демократских принципа. Европска народна партија позвала је у усвојеној резолуцији чланице и институције Европске уније да се више фокусирају на регион Западног Балкана.

Предсједавајући ПБиХ Иванић осврнуо се на актуелну политичку ситуацију у БиХ и региону и нагласио да је перспектива чланства веома значајна за цијели Западни Балкан.

”Сви проблеми и тензије у региону имају велики утицај на БиХ, јер смо ми у срцу Балкана. Нама је европска перспектива веома битна и ја сам у том погледу, без обзира на све, ипак оптимистичан. Ако смо изоловани, унутрашњи сукоби и разлике су већи. У ширем окружењу таква врста сукоба постаје мање релевантна”, рекао је предсједавајући Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ осврнуо се и на обавезе које пред БиХ стоје на европском путу.

”Ми своје обавезе морамо да испунимо. Свјесни смо да то неће бити лако. Ипак, ако се погледа ситуација у БиХ 22 године послије рата, напредак је, без обзира на све, видљив. Позивам вас да радимо заједно, да стабилизујемо регион Западног Балкана, а тиме и БиХ”, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић.

Дводневни конгрес Европске народне партије одржава се на Малти. Тема овогодишњег конгреса Европске народне партије је „Будућност Европе”, а у фокусу конгреса су теме које се тичу Западног Балкана и Брегзита, као и бројни изазови с којима се Европа суочава, спољна и безбједносна политика, миграције и тероризам.

На конгресу Европске народне партије учествују бројни лидери из Европе и региона, међу којима су и лидери Европске уније, предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер, предсједник Европског савјета Доналд Туск, шефови бројних европских држава и влада, међу којима и њемачка канцеларка Ангела Меркел, као и лидери европских политичких партија.

Предсједавајући Предсједништва БиХ учествује данас и на Самиту лидера, који ће бити одржан по завршетку конгреса. Теме Самита су Брегзит и Западни Балкан.