latinica  ћирилица
30/03/2017 |  15:48 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Предсједник БОРС-а у посјети Новом Граду (ВИДЕО)

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, у Новом Граду састао се са представницима борачке организације, породица погинулих бораца и ратним-војним инвалидима, те представницима локалне власти.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Сагледани су актуелни проблеми ове популације али утврђени су и циљеви рада у овој години.

Још једном је истакнуто да је у одбрани граница Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату учествовало више од 8.000 бораца са подручја Новог Града док су 353 погинула.

У БОРС-у кажу да ова организација треба да добије посебан статус.

Прије двије деценије, Мирко Вујановић бранио је народ и територију Републике Српске. Данас, као пензионер, задовољан је својим статусом. Свјестан је ипак чињенице да већина његових сабораца није у таквој ситуацији.

"Моје колеге су у тежој ситуацији управо због послијератног незапошљавања, одласком на бирое, пропадањем фирми и још много тога", каже Мирко Вујановић, припадник војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

"Горући проблеми са којима се суочава борачка популација у општини Нови Град је запошљавање дјеце погинулих бораца, запошљавање ратних војних инвалида, и статус бораца који су у позној доби преко, 60 година", рекао је Маринко Гачић, предсједник општинске Борачке организације Нови Град.

Из општинске касе за ову годину издвојена су средства од 78.000 марака за помоћ борачким категоријама што је за скоро три и по пдсто више у односу на прошлу.

У буџету општине Нови Град планиране су и текуће помоћи грађанима, односно ратним војним инвалидима, борцима прве категориЈЕ у износу од 30.000 марака", истакао је Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град.

У Борачкој организацији Српске кажу, један од циљева је пронаћи рјешење за старије категорије бораца.

"Пошто сумњамо да су људи који су са 60 година или близу 60 година, данас прихватљиви за тржиште рада и морамо тражити нека друга рјешења да би рјешили тај горући проблем. То је негдје око 20.000 демобилисаних бораца који су и у најтежој позицији по питању економског и социјалног стања", истакао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

У плану је измјена и допуна закона о правима бораца, истиче Миломир Савчић, у оквиру чега је потребно, између осталог, пронаћи боља рјешења за расподјелу постојећих средстава борачким категоријама.