latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:33 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Шта институције БиХ чекају са ратификацијом Споразума о клириншком дугу? (ВИДЕО)

Када ће Босни и Херцеговини бити уплаћен новац од руског клириншког дуга, зависи од ажурности институција БиХ. Чека се да ратификују споразум, потписан прије девет дана у Москви. Ријеч је о 125 милиона долара, од чега Српској припада 36,3 милиона.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

Да би новац стигао, БиХ мора ратификовати потписани споразум. На потезу је Министарство иностраних послова БиХ које покреће поступак ратификације. Након што прође Савјет министара и оба дома бх парламента, коначну одлуку доноси Предсједништво. У МИП-у сазнајемо да је предмет у процедури. Међутим, с обзиром на политичку кризу у бх институцијама, тешко је предвидјети када ће поступак ратификације бити завршен.

Руска страна је јасна.

"Споразум у Москви је потписан 21. марта и сада је започела процедура ратификације у институцијама БиХ. Када се то заврши, након 45 дана биће исплаћен тај новац", рекао је Патар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ. 

Руска Федерација до сада је показала и те како добру вољу, јер ће једино БиХ добити новац.

"Једина смо земља насљедница бивше Југославије која је наплатила овај дуг, односно потраживање по клирингу у готовини. Расподјела ће се радити у складу са нашим законом, руска страна је уважила ту чињеницу и то је унесено у споразум", рекао је министар финансија БиХ Вјекослав Беванда.

Технички предуслови за уплату су испуњени, јер је у Москви потписан и споразум о начину евидентирања и обрачуна између Централне банке БиХ, као банкарског и фискалног агента БиХ и руске државне Вњешеконом банке.

"Дуг у износу од око 200 милиона клириншких долара, односно 125.157.834 америчких долара ће у једнократној транши бити исплаћен на рачун министарства финансија и Трезора БиХ који је отворен у Централној банци БиХ", изјавио је гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић.

Подсјећамо, од укупног износа Републици Српској припашће 36,3 милиона долара, Федерацији 72,6, бх институцијама 12,5 милиона, а Дистрикту Брчко 3,7 милиона долара.

Када ће новац и добити зависи искључиво од бх институција пред којима је испит – хоће ли ефикасно одговорити обавезама или од скоро завршеног посла правити проблем.