latinica  ћирилица
30/03/2017 |  18:12 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

СМ БиХ - Одлука о успостављању радних група у систему координације ЕУ интеграција

Савјет министара БиХ донио је данас одлуку о институционалном именовању радних група у систему координације процеса европских интеграција у БиХ, којом се успостављају 33 радне групе у складу са правном тековином ЕУ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Радне групе чине представници надлежних институција, министарстава и тијела управе са свих нивоа власти у БиХ, у складу са њиховим уставним надлежностима за области за коју се радне групе успостављају, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ је на ванредној сједници прихватио иницијативу Министарства финансија и трезора БиХ и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за пројект јачања банкарског сектора, вриједан 60 милиона долара.

Новац ће бити алоциран у једнаком износу од по 30 милиона долара Федерацији БиХ и Републици Српској, са роком отплате до 30 година и грејс периодом од 17 година, уз повољну Еурибор камату.

На овај начин жели се унаприједити рад банкарског сектора унапређивањем капацитета за регулацију, супервизију и реструктурисање банака, ојачати руковођење над ентитетским развојним банкама и створити бољи услови за рјешавање слабости у овом сектору.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију Министарства спољне трговине и економских односа БиХ за отклањање проблема у вези са уписом сорти у Сортну листу БиХ ради рјешавања поремећаја на тржишту и омогућавања пољопривредним произвођачима у БиХ повећање обима производње и конкурентности.

Управа БиХ за заштиту здравља биља задужена је да донесе пословник о раду Заједничке комисије за сорте пољопривредног биља у БиХ и да почне са радом на упису сорти у Сортну листу БиХ.

Ова управа је задужена да по хитном поступку изврши измјене или допуне правилника којима је регулисано признавање и упис сорти у Сортну листу БиХ, да би се олакшало и убрзало директно признавање и упис сорти које су испитане, признате и уписане у сортне листе земаља у окружењу БиХ са сличним агроеколошким условима.

Савјет министара БиХ препоручио је ентитетским министарствима пољопривреде да што прије усагласе ентитетске законе и прописе којима је регулисана област производње, припреме за стављање у промет, увоз и стављање у промет сјемена и садног материјала пољопривредних биљака са Законом о сјемену и садном материјалу пољопривредних биљака БиХ и да наставе сарадњу са Управом БиХ за заштиту здравља биља.

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог споразума између Швајцарске, заступане од Федералног министарства правде и полиције, заступаног од Државног секретаријата за миграције, и БиХ, заступане од Министарства за људска права и избјеглице, и Католик рилиф сервиса /ЦРС/ којег представља ЦРС у БиХ.

Извор: Срна