latinica  ћирилица
30/03/2017 |  18:45 | Аутор: РТРС

Сутра стављање ван снаге одлуке о избору Томаша у ВСТС?

Правосудна комисија Брчко дистрикта требало би на сутрашњој сједници да стави ван снаге своју одлуку о избору судије Драгана Томаша за члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ, рекао је предсједник ове комисије Сафет Пизовић.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Он тврди да чланови Правосудне комисије одлуком да у чланство ВСТС-а предложе Томаша, који ће замијенити Зијада Кадрића коме истиче мандат, нису испоштовали препоруку Савјета да кандидат мора да буде бошњачке националности.

"ВСТС је због тога реаговао у два наврата", рекао је Пизовић новинарима.

Он каже да је нови члан ВСТС-а из Брчко дистрикта именован, али не по препоруци Савјета, већ "под притисцима политичких званичника у Брчком, прво Бошњака на челу са предсједником Скупштине, а прије неки дан Срба на челу са градоначелником".

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да институције правосуђа у БиХ треба да ријеше питање избора једног члана ВСТС-а БиХ из реда судија и тужилаца дистрикта Брчко.

Он каже да су српски представници у органима власти дистрикта морали да реагују писмом ВСТС-у због притиска који се врши на надлежне институције када је у питању овај избор.

"У протеклих 17 година на мјесту представника дистрикта у ВСТС-у био је Бошњак, што нам није сметало, јер је то, вјероватно, била у питању аутономна одлука надлежних институција. Сада смо морали да реагујемо када се врши притисак на те институције", рекао је Милић.

Посланик СДС-а у брчанском парламенту Урош Војновић каже да су српски представници у органима власти дистрикта реаговали путем писма ВСТС-а како би указали на потребу јасног разграничења између законодавне, извршне и судске власти, а не да би утицали на правосуђе.

"Не споримо ником право да као индивидуа шаље дописе, али то не смије да се чини у име званичних институција", рекао је Војновић поводом писма које су раније ВСТС-у послали посланици бошњачке националности и предсједник брчанског парламента Есед Кадрић, а у којем је императивно тражено да на мјесто члана ВСТС-а из Брчког буде изабран Бошњак.

Критикујући упозорење Правосудне комисије да сви посланици брчанског парламента треба да се уздрже од уплитања и утицаја на избор члана ВСТС-а, Кадрић је рекао да има право да коментарише њихов рад исто као што они могу да коментаришу рад осталих институција.

"Ја само указујем на чињенице да су свјесно и намјерно прекршили закон због неких личних калкулација око тога ко ће из дистрикта да буде изабран за судију у ВСТС-у", рекао је Кадрић.

Извор: Срна