latinica  ћирилица
30/03/2017 |  20:01 | Аутор: РТРС

Скопље: Жестока расправа посланика ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ

У Скопљу је данас настављена конститутивна сједница македонског Собрања коју је обиљежила жестока расправа дојучерашњих коалиционих партнера ВМРО-ДПМНЕ из македонског и Демократске уније за интеграцију из албанског политичког блока.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

Умјесто да расправљају о Комисији за избор и именовање, која треба да предложи предсједника парламента, посланици два блока међусобно су се оптуживали за разне ствари.

До жустре расправе је дошло након што су посланици ВМРО-ДПМНЕ оптужили колеге из ДУИ да су неспособни и да су све своје неуспјехе крили иза њихових леђа.

"Своју неспособност сте крили иза ВМРО-ДПМНЕ. То није поштено према вашим гласачима", рекао ја посланик ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.

Посланик ДУИ Џеват Адеми рекао је да ВМРО-ДПМНЕ не може да се помири да иде у опозицију и да само "кука за влашћу".

У бројним репликама дискутовало се о лошој исхрани у студентским домовима до неисплаћених субвенција пољопривредницима.

Конститутивна сједница Собрања почела је 30. децембра прошле године када су верификовани мандати посланика, а настављена је након три мјесеца.

Пријевремени парламентарни избори у Македонији одржани су 11. децембра прошле године.

Македонија ош није добила Владу из два покушаја - у првом лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски није успио да обезбиједи парламентарну већину, а у другом је предсједник државе Ђорђе Иванов одбио да додијели мандат лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Међународна заједница позвала је политичке актере да поштују изборну вољу грађана и омогуће странкама које су обезбиједиле већину да формирају владу.

У оквиру балканске турнеје у Скопље у понедјељак, 3. априла, долази предсједник Европског савјета Доналд Туск.

Из кабинета македонског предсједника данас је саопштено да ће се Иванов састати са Туском.

С циљем рјешавања политичке кризе у Македонији, у Скопљу је 21. марта боравио европски комесар за проширење Јоханес Хан, али је Иванов одбио да се са њим састане.

Извор: СРНА