latinica  ћирилица
30/03/2017 |  22:31 | Аутор: РТРС

Тачи: Косово закаснило са формирањем ЗСО

Предсједник Косова Хашим Тачи оцијенио је да је Косово закаснило са формирањем ЗСО и додао да посао на изради Статута ЗСО треба да започне што прије.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

"Косово је закаснило са формирањем Заједнице, нарочито након одлуке Уставног суда. Зато што прије мора да се крене са израдом статута Заједнице", рекао је Тачи за радио Слободна Европа.

Говорећи о демаркацији са Црном Гором, Тачи је казао да "сви треба да буду свјесни" да ће без ратификације споразума о демаркацији, "грађани Косова остати изоловани".

"Повратак Српске листе у институције Косова је добра могућност да се ради на изгласавању демаркације у Скупштини. У супротном, неоснивањем ЗСО, неизгласавањем демаркације и без визне либерализације, остаћемо као друштво и држава блокирани неправедно, али и уз нашу кривицу јер ЕУ неће промијенити мишљење", казао је Тачи.

Упитан да ли је потребна хитна расправа о ЗСО и демаркацији са Црном Гором, Тачи је рекао да је расправа о тим питањима "већ завршена".

"Вртимо се у круг по тим питањима. Косово себи треба да одреди правац да ли жели да се креће у правом смјеру или да тапка у мјесту. То не смијемо да допустимо. Морамо донијети одређене одлуке и показати да ли смо спремни да превазиђемо ове изазове или нам је потребан нов почетак", рекао је Тачи.

Упитан да ли су пријевремени парламентарни избори излаз из садашње ситуације, предсједник Косова је оцијенио да се то питање односи на политичке партије.

"Ја ћу као предсједник поштовати Устав и законе Косова када су у питању редовни избори. Али, ако постоји политички договор међу партијама, ја ћу поштовати и њихову вољу", казао је Тачи.

Извор: Бета