latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:17 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Закон о мајкама није у складу с Уставом; Мајке покушале да уђу у суд

Одредбе Закона о допунама Закона о социјалној и дјечијој заштити, којима је предвиђена накнада за мајке са троје и више дјеце, нису у сагласности са Уставом, оцијенио је данас Уставни суд Црне Горе.
Црна Гора - протести (фото: Филип Рогановић) -
Црна Гора - протести (фото: Филип Рогановић)

Уставни суд покренуо је крајем децембра поступак за оцјену уставности тог закона. Иницијативу су поднијели Госпава Вујисић, Драгољуб Букилић и Драгиња Ракочевић из Колашина, оцјењујући да су поједине одредбе Закона дискриминаторске и у супротности са Уставом Црне Горе.

"Законским одредбама нису дискриминисане поједине категорије жена, већ и очеви", каже се у иницијативи.

Влада Црне Горе је дала негативно мишљење у вези тог закона због дискриминаторног карактера предложених рјешења и аспекта предмета уређивања.

"Радни стаж не може бити основ за остваривање права из социјалне и дјечје заштите, с обзиром на то да се право на социјалну заштиту остварује по основу социјално-заштитних критеријума", каже се у мишљењу црногорске Владе.

Оцјењује се и да су услови за остваривање права на доживотну накнаду дискриминаторски, чиме се нарушавају начела о забрани дискриминације и једнакости пред законом. Након разматрања садржине оспорених одредаба закона Уставни суд је утврдио да има основа за покретање поступка за оцјену њихове уставности.

Скупштина је на приједлог Владе усвојила крајем прошле године измјене Закона о социјалној и дјечијој заштити којима је накнада која је била 336 евра смањена на 264, а са 192 на 144 евра.

Кориснице надокнада због смањења зарада протестовале су од 2. до 26. марта испред црногорског парламента, а неке од њих десет дана штрајковале су глађу.

Мајке покушале да уђу у Уставни суд

Након одлуке Уставног суда да је одредба Закона за мајке са троје и више дјеце неуставна, мајке су покушале да се пробију поред полиције и уђу у зграду Уставног суда. Кордони полиције тренутно стоје на улазу у зграду и спречавају мајке да се пробију у унутрашњост суда.

Једној од мајки је позлило након што је чула одлуку Уставног суда, а чули су се и повици "срам вас било", "ништа вам није свето" и "лопови".

Свједоци наводе да је полиција многе жене хватала за врат.

Раније данас током протеста кориснице накнада су рекле да је данас изостала подршка опозиционих политичара који су, како су навеле, раније долазили свакодневно да се са мајкама фотографишу.

Жељка Савковић, представница мајки била је огорчена послије дешавања испред и унутар Уставног суда.

- Мисле ли они да немамо породице? Мисле ли они да смо рођене не знам гдје? Да доводимо дјецу да се бију са вама, да се свађају са вама? То нећемо! Овај протест није заказан да би се било шта рушило. Срам вас било - рекла је Савковићева.

Савковићева је казала и да су мајке тражиле да њихов адвокат присуствује у Суду током доношења одлуке.

Извор: СРНА