latinica  ћирилица
20/04/2017 |  16:17 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

На подручју Требиња све више несавјесних возача (ВИДЕО)

На подручју Требиња све више возача незаконито користи паркинг мјеста обиљежена за особе са инвалидитетом.
Несавјесни возачи - Фото: РТРС
Несавјесни возачиФото: РТРС

Због тога особе са инавлидитетом немају слободно паркинг мјесто ни испред болнице, ни других институција и морају да плаћају пракинг. Негодују и због тога што надлежни несавјесне возаче не кажњавају адекватно.

Ово је свакодневна слика- 14 паркинг мјеста означених за особе са инвалидидтетом зазузимају они који на то немају право. Својим несавјесним понашањем ускраћују особама са инавлидитетом бесплатан паркинг и лакши приступ неким објектима.

Посебну дозволу- ознаку за инвалидитет издаје МУП РС,на пет година, на основу медицинске документације и степена инавлидности од најмање 60%. Нису ријеткост случајеви фалсификовања или коришћења неважећих дозвола.

Осим несавјесних возача који непрописно паркирају на мјестима за ОСИ, на овим паркинзима могу се нажи и контејнери, стари агрегати који ће мјесто заузимази не на пет десет минута него и по неколико мејсеци.

Додатни проблем, како објашњавају особе са инвалидитетом, је некажњавање оних који злопутребљавају њихова паркинг мјеста.

- Кад пријавите случај или да се казни тај неко, прво кажу надлежан је Град, па надлежна је Полиција, дигао  сам руке и рекао ок не треба ми то мјесто паркираћу на обично, каже Жељко Будимир.

Иако је паркинг у надлежности градског Одјељења за стамебно- комуналне послове, могућност кажњавања има Полицијска управа Требиње. Надлежни су сагласни да је неопходна боља координација, али и измјене правилника, како би санкционисање било дјелотоврније.

Чини се да кривцима успијева да се провуку "кроз иглене уши“ и избјегну контролу Паркинг службе и Полицијске управе, јер их је сваким даном све више. Прије него што заузму њихово мјесто на паркингу, нека се запитају да ли би вољели да су на мјесту особа са инвалидитетом.