latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:39 ⇒ 21/04/2017 | 07:41 | Аутор: РТРС

Добојска топлана угасила котлове, грађани огорчени! (ВИДЕО)

Грађани Добоја цвокоћу од хладноће, јер је Градска топлана само дан након званичног истека сезоне гријања угасила пећи.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Без гријања је остало више од осам хиљада корисника. Настава у појединим школама је скраћена, а потрошња струје на ивици је колапса. Ко је одговоран што Градска топлана није продужила гријање ?

Гријање је искључено у тренутку када су на сва звона најављивани захлађење и минуси. Због таквог поступка добојске топлане грађани су огорчени.

Сњежне падавине и ниске температуре, уз хладне радијаторе, узроковали су проблеме на све стране. Угрожена је и настава у школама. У Гимназији су смањили часове на пола сата.

Директорка Гимназије Свјетлана Телебак каже да је јутрос било неподношљиво и особљу, а да, како истиче, не помиње како је тек ученицима. Додаје да ће ако овакво стање буде и сутра, скратити часове.

И у вртићима покушавају да се снађу како би загријали просторије у којима бораве најмлађи.

- Гријања немамо, али имали смо помоћ родитеља који су нам донијели гријалице. Ставили смо гријалице у просторије гдје бораве дјеца мањег узраста и на тај начин се загријавамо - каже Славица Живковић, директорка Дјечијег обданишта "Мајка Југовић".

У Топлани кажу да нису имали никад хладнију зиму и да су потрошили око 3.600 тона угља више него што су планирали, због чега су остали без енергента.

- Нисмо остали буквално, можда смо имали једно три-четири дана угља. Нема никакве шансе да се котлови могу сада потпалити - каже Здравко Петровић, директор Градске топлане.

Због оваквог поступка Градске топлане реагује и опозициони СНСД. Најаваљују да ће у понедељак на скупштини затражити одговорност за самовољу и неодговоран однос према грађанима.

Урош Гостић, предсједник ГО СНСД у Добоју, истиче да за ово неко мора бити одговоран.

- Ко је, нека они траже међусобно! То би требало одмах смијенити. Зна се чије су ингеренције, па да видимо шта ће подузети по том питању - нагласио је Гостић.

Због загријавања станова, повећана је потрошња струје. Систем је преоптерећен, па су учестали прекиди.

Срећа је у свему што температура ипак није пала испод нуле. Бар до сада.