latinica  ћирилица
21/04/2017 |  16:44 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Израелци планирају дугорочни развој "Љубије", у Приједору апелују на опрез (ВИДЕО)

Прихвати ли Народна скупштина Републике Српске понуду за продају Рудника жељезне руде Љубија, предузеће Израел инвестмент груп спремна је да за шест мјесеци покрене производњу, каже директор ове компаније Евгениј Зотов.
РЖР "Љубија" - Фото: РТРС
РЖР "Љубија"Фото: РТРС

Без обзира на обећања, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић апелује на посланике да добро размисле кад сљедеће седмице буду одлучивали.

Каже, мора да постоје гаранције да ће оно што буде потписано, бити и спроведено у дјело. Гаранције најважнијих европских банака су довољан доказ да ће обећано бити и остварено,сматра предсједник Српске Милорад Додик.

Док су у граду Приједору забринути за продају РЖР Љубија Израелцима, из израелске компаније планирају дугорочан развој рудника.

За пола године покренути производњу у РЖР Љубија и у наредне три године запослити 320 радника. Већ преговарају са жељезарама у региону.

"Имали смо разговор са власником жељезаре у Мађарској, имали смо прелиминарне разговоре са кинеском компанијом у Смедареву о могућности сарадње", каже Евгениј Зотов директор компаније Израел инвестмент груп.

"Ми из града Приједора инсистирамо на квалитетним гаранцијама да ће оно што буде потписано у уговору бити спроведено у дјело", ријечи су градоначелника Приједора Миенка Ђаковића.

За забринутост нема мјеста тврди предсједник Српске Милорад Додик. Иза израелске компаније стоје озбиљне гаранције европских банака.

А и 93 милиона марака колико су Израелци понудили за куповину је неупоредива са понудом Митала од 63 милиона.

"30 милиона марака разлика у цијени која је овдје дата је огроман новац за Републику Српску. Ја немам право у име овог народа да прихватим неке нове и мање понуде од 63 милиона", каже предсједник Српске Милорад Додик.

У граду Приједору апелују на посланике да како кажу, добро одважу кад буду одлучивали о продаји рудника Љубија.

"У случају неповољног исхода, те би посљедице биле далеко шире од града Приједора, али град Приједор би био најоштећенији тада", додао је градоначелник Приједора.

Додик сматра да Република Српска није имала скоро никакве користи од ових 49 процената које жели да купи израелска компанија, у заједничком предузећу са Миталом.

"49 посто Републици Српској није значило никаква права. Ми смо били искључени из било какве могућности да одлучујемо о било чему, , па и расподјели добити. Већински власник, у овом случају Митал од 51 посто могао је да одлучи шта је хтиои сваку добит коју је годинама смањивао због трансферних цијена, за шта је Пореска управа утврдила постоје трансферне цијене", каже предсједник Српске.

Евгениј Зотов, директор компаније Израел инвестмент груп напомиње: "Ми идемо у улагање у Љубију- Томашица. Арселор ради Омарску и ми не видимо никакав сукоб интереса”.

Ово питање је више исполитизовано,каже предсједник Српске .Разговарао је са предсједником ДНС а Марком Павићем,који му је саопштио да његова странка неће подржати одлуку Владе .Додик каже да ако неко мисли да предузеће Митал треба да купи Љубију,нека изађе и то јавно каже.