latinica  ћирилица
24/04/2017 |  14:36 | Аутор: РТРС

Сутра наставак суђења Орићу и Мухићу

У Суду БиХ сутра ће бити настављено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.
Насер Орић - Фото: AFP
Насер ОрићФото: AFP

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

На рочишту одржаном 11. априла, свједок одбране Џемаил Бећировић рекао је да су Милутина Милошевића убили људи који су како је рекао "бранили барикаде".

Он је тврдио да се из Братунца чула страшна бука, те да су како је навео ишли тенкови, транспортери, аутобуси и приватна возила пуна војске.

"На транспортерима су била два човјека која су преко мегафона позивала на предају, говорила да се запале старе куће, а оставе нове. Препознао сам глас Мирослава Дероњића, а касније сам чуо да је други човјек који је издавао команде и позивао на рушење кућа, био Милутин Милошевић", рекао је Бећировић.

Описујући тај догађај, свједок је рекао да су српске снаге дошле до барикаде на улазу у Лолиће и упале у клопку "народа који се самоорганизовао без ичије помоћи и који је зауставио ту војску".

Он је навео да је тог дана Лолиће бранило најмање 100 до 200 људи, а да му је Мехмед Омеровић рекао да је Милошевић убијен, јер је на транспортеру био лака мета за људе који су "бранили барикаде".

Бећировић је потврдио да са свог положаја није могао видјети моменат када је Милошевић убијен, те да је његово тијело остало у Лолићима са тијелима још 10 до 15 српских војника који су ту погинули.

Свједок је рекао да је Насера Орића први пут видио у јесен 1991. године у Коњевић Пољу, а да га је упознао 7. јануара 1993. након како је рекао "пада" Кравице.

За оптуженог Сабахудина Мухића, кога познаје од прије рата, рекао је да је чуо да је био припадник Вољевичког батаљона, те да у току акције на Лолиће није био на том подручју.

Други свједок одбране Јасмин Синановић говорио је о акцији на Куњерац која се одвијала 14. децембра 1992. године, те потврдио да Орић и Мухић нису у њој учествовали.

Почетак сутрашњег суђења заказан је у 9.00 часова.

Извор: Срна