latinica  ћирилица
24/04/2017 |  18:51 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Салиховић подноси кривичну пријаву против Мектића (ВИДЕО)

Суспендовани главни бх. тужилац Горан Салиховић најавио је да ће, због лажног пријављивања и клевете, поднијети кривичну пријаву против министра безбједности БиХ Драгана Мектића. Салиховић је ово изјавио уочи данашњег наставка дисциплинског поступка, на којем су, од најављених шест саслушана четири свједока одбране. Међу њима и актуелни посланик у Представничком дому БиХ Никола Шпирић.
Мектић и Салиховић - Фото: РТРС
Мектић и СалиховићФото: РТРС

Салиховић, који је данашње дисциплинско рочиште дочекао с освртом на прошло, каже да је очигледно да је Мектић својим лажима успио да га дискредитује и да му је у томе помогао и директор ОБА-е Осман Мехмедагић Осмица.

- Недвосмислено је утврђено да је министар Мектић изрекао гнусне лажи и утврђено је да ја нисам водио истрагу ни за предмет злато ни за ратне злочине, а написао је кривичну пријаву против мене, тако да ћу ја сад написати кривичну пријаву за лажно пријављивање и за клевету против њега - рекао је Салиховић.

И данас је Салиховић тражио да јавност буде присутна на рочишту, али су врата за новинаре ипак остала затворена. А иза њих своје исказе дало је троје тужилаца - Божо Михајловић, Мирза Хукељић и Елдина Бијук. Али и актуелни бх. посланик Никола Шпирић који је потврдио да је његова комуникација са главним тужиоцем била професионална, људска и увијек у интересу БиХ.

- Заправо нелогично би било да на мјесту гдје сам био нисам имао комуникацију са свим битним државним људима, међу које спада и тадашњи главни тужилац и данашњи и сви други који су радили тад на битним мјестима - рекао је Шпирић.

Шпирић истиче да никада није био предмет истраге и да је увијек био у својству свједока. Да није било непримјерених контаката између њега и Шпирића, потврђује у Салиховић који додаје и да није постојао сукоб интереса.

- Овдје се ради о чисто политичком стампеду, на покушају да неко добије изборе у то вријеме и то је био притисак на мене лично да се неки људи процесуирају за које немамо никакве, ни минималне доказе - наводи Салиховић.

Салиховићев адвокат Рифет Коњић очекује побједу у овом процесу.

Очекивано без детаља пред новинаре је стала и главни дисциплински тужилац Алена Курспахић, која је на питање "Да ли су они за то да јавност присуствује поступку" одговорила: "Апсолутно. Ја сам у више наврата објаснила да смо ми везани законским одредбама тајности и да би заиста, да није таква ситуација, Канцеларији дисциплинског тужиоца било у интересу да јавност присуствује и чује исказе свједока".

Поступак се наставља 26. а по потреби и 29. маја, када ће бити позвано седам свједока који се до сада нису одазвали позиву. Међу њима и тужиоци Дубравко Чампара и Милорад Барашин, али и директор ОБА Осман Мехмедагић Осмица.