latinica  ћирилица
26/04/2017 |  14:45 | Аутор: РТРС

Уставни суд Српске: Оспорена одлука Скупштине града Бањалука

Уставни суд Републике Српске утврдио је да одлука Скупштине града Бањалука о доношењу измјене дијела Регулационог плана није у сагласности са Уставом Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Ријеч је о улицама Вука Караџића, Првог крајишког корпуса, Милана Радмана, Младена Стојановића и Краља Петра Првог Карађорђевића.

Уставни суд је утврдио да поменута одлука није у складу и са Законом о спровођењу одлука Комисије за заштиту националних споменика, установљене у складу са Анексом осам Дејтонског мировног споразума, наводи се у саопштењу Уставног суда Републике Српске.

Неуставност и незаконитости оспорене одлуке, према оцјени Уставног суда, огледа се у томе што доносилац овога акта није поступио у складу са релевантним одредбама наведеног Закона, чиме је истовремено нарушено и начело законитости из члана 108. Устава Републике Српске.

Нормативним актом, који је био предмет оцјене, предвиђено је рушење објекта који је дио Амбијенталне цјелине у Улици Младена Стојановића и Краља Петра Првог Карађорђевића, који има статус националног споменика.

Скупштина града Бањалука, према оцјени Уставног суда, није могла усвојити оспорену одлуку с обзиром да се њоме предвиђа рушење објекта у првој зони заштите који представља дио Амбијенталне цјелине уврштене у националне споменике БиХ и ужива највиши степен заштите у законима Републике Српске.

Уставни суд није утврдио неуставност појединих одредаба Закона о адвокатури Републике Српске, Закона о социјалној заштити, Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2016. годину, Закона о раду Републике Српске, Закона о Уставном суду Републике Српске, Закона о радним односима у државним органима и Закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, нити неуставност и незаконитост појединих подзаконских аката.

Извор: Срна