latinica  ћирилица
28/04/2017 |  11:10 | Аутор: РТРС

Дачић: Стање у Македонији проблем за читав регион

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија позива на мир и смиривање ситуације у Македонији, јер је угрожена и стабилност региона.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је рекао за РТС, да у Македонији нема наде за политички договор.

- Сада се најбоље види колико смо били у праву када смо мјесецима прије ових дешавања указивали на то да Србија има златну полугу у својим рукама, а то је политичка стабилност. Од виталног значаја је утврдити да ли постоји било какав ауторитет који може да ситуацију у Македонији држи под контролом - истиче Дачић.

Ситуација у Македонији је таква да више не представља локалну невољу, већ проблем за читав регион, сматра министар.

- Интервенција међународне заједница је ишла ка томе да се прихвати једна опција и очигледно је да овдје постоји проблем легитимитета и легалитета. Ситуација у Македонији није добра - оцијенио је он.

Напомиње да је премијер Србије разговарао са учесницима овог политичког процеса.

- Србија ће помоћи колико може и позивамо на мир и смиравање ситације јер је без тога угрожена и стабилност региона. Такође, морамо да заштитимо и интересе Србије - каже Дачић.

Додаје да би слично било и у Србији да је нека друга власт.

- Србији се сада отворено пријети чак и из дијелова централне Србије. Ми смо зато преузели на себе одговорност да будемо произвођач стабилности у региону - истиче министар.

Извор: РТС